Wednesday, June 3, 2009

Wajarkah kerajaan mengurangkan subjek teras SPM?

Salam. uwaaa rase macam nak nages je tadik. google kate i enter wrong password. baru ingat nak nages kejap. but suddenly! jenjenjen. syukur alhamdulillah lepas ponn. huahahahah.

Back to the topics, hahah. yeaahh! sape sokong kerajaan nak kurangkan subject teras SPM? saye TAK setuju! why? excuse me, kerajaan selalu macam tuh. suke pandang sebelah mate. dorang asyik pikir among them je. ta penah langsung na pk ape student na kate. wahai kerajaaan! bukalah mate anda. sedar ta? sekarang ney pon ramai je student drop beberape subject. cube bayangkan korang gugurkan subject teras then korang suruh ktorg amek subject elektif. excuse me! orang lagi nak kurang kan subject elektif ade la.

Yeahh maybe sebahagian pelajar sokong cadangan kerajaan. tapi itu tak bermakna kerajaan perlu pandang sebelah mate je. abes ktorg ney! pikir adil la. kerajaan selalu cite geybang. na tu la na ni la. politik sane politik sini. kejap2 na tuka science & math dlm bm kejap2 na tuka english. excuse, pikir la mase depan. zaman da berubah dunia da maju, takan la kerajaan na still using the old system. pastuh biler student study kat abroad, mule la macam2 problem. na kene translate itu la ini la. problem problem.

Zaman sekarang, setiap skolah ade subject elektif yang dowg choose. so some student take(s) 9subject, some take(s) 10 and some take(s) more then 10. I'm speechless. tah macam mane la goverment na reduce-kan subject teras. ye saye akui, segelintir pelajar lebih gemar menambah subject elektif. tapi bagaimane pula dengan student yang enggan tambah subject elektif. cube imagine. gov da reduce kpd 4. then student kne add some more subject elektif untuk stabil kan pelajaran dowg. uhhh.

Politik kerajaan selalu bikin masyarakat runsing. biler kite bersuare mule la argue sane sini. kadang2 rase malas je na ketahui isu semase. the point is! terima je la fakta, kerajaan can't reduce subject teras SPM. korang na reduce ape? bm? eng? math? sc? moral/pi? hist?

p/s; post ney hanye luahan perasaan semate2. geram dengar/bace/lihat isu2 yang berkaitan d akhbar mahupun media. tade kene mengene dgn yg hidup or yang sudah tiada. harap maklum.

5 comments:

zura said...

nak kurangkan? biar betik! nak kurangkan pe lagi? budak makin lama makin pandai. nanti tak pepasal jadi makin kureng plak.. T____T

saye kerink said...

a'a kerajaan na kurang kn.
and u noe what?
starting next year.
budak spm boley amek 10subject je.
xboley lebey.
sadis btol.

zura said...

hmm okay la tu. sebab nowadays student ramai nak lumba kejar As. tak dinafikan bagus lah. tp dlm pada tu, mak bapak, sekolah sume bagi diorang pressure and not to forget themselves. dah study gila2 utk spm ramai yg tend utk relax after kuar sekolah. padahal kat U lagi susah.

lagipun buat apa nak amik subjek banyak2, bknnye guna pun nanti heheh :P

zura said...

oh lupa plak. bila sume orang boleh amik 10 subjek je, so fair & square la kan utk budak boarding school. yela all this while kesian diorang tak dapat masuk paper sbb takde belas2 A. hahaha kidding!

saye kerink said...

ouhh.a'a kan.betol jugak.
hahah!well kerajaan na tetapkan sepuloh ok je.
bebanyak pon buat ape.
sat g semate2 na masok paper, otak da jadi giler.
da ta dpt na smbong cite2.
habess menderite.
huahuahua

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails