Monday, December 31, 2012

Listen & Watch

Assalamualaikum. Macam biasa, buka laptop, mesti buka my blog, and scroll sidebar kanan, tengok siapa yang ada update. I came across a blog. Kenalan di dunia maya, dunia blogging. I anggap dia kawan terussss! Haha. Dah lama follow dia, cuma dia jarang update. Oh and dia further study abroad. Tahun ni, nak hujung2 tahun juga, dia ada la update several entries.

Tadi, ada update baru from Him. Ini video dia dan kawan-kawan buat sendiri. Cuba dengar & tonton. Layannn habis! MashaAllah! Malam-malam lagi best dengar! haha. ;] Good Job guys!!





Sunday, December 30, 2012

Take note: Driver

Assalamualaikum. Alhamdulillah. So last wednesday, my sister still cuti. Company dia cuti 2 hari sempena Krismas. I asked her to be my driver for the day. Nak pergi Post Office, nak pergi kedai gambar..etc Then:

Sis: Amboi! You bawa la sendiri
Me: Uh? Boleh?
Sis: Hmmm bawa lah

Dalam hati, MashaAllah. Alhamdulillah. This will be the first time ever, bawa kereta kakak, luar dari kawasan rumah. Waktu solat Zohor tu, minta tolong Allah banyak-banyak. Kalau kakak serius la cakap tadi, I really need His help. Sebab I am afraid of driving out alone. Even though, memang masa yang di tunggu gila. Sebelum keluar I asked my sister again, "Serius ke ni?". And she replied "Confident ke?".

Memang la gabra. Tapi disebabkan nak sangat drive kereta, I said "Absolutely!". Alhamdullilah. Berjaya drove the car for 5 hours. Oh and I ajak Nizam to accompanied me.

Why I post cerita ni, sebab tadi my friend, WNA, text me. Update pasal tadi dia driving alone dalam hujan ke airport untuk jemput Ayah dia. On her way there, after habis baca Surah Yassin, KEDEBABOOOOMMM, an accident happened right in front of her eyes. The motorcyclist jadi superman. Alhamdulillah, orang tu okay. Tak cedera teruk. Tukang langgar minta maaf dan kata "Maaf saya tertidur".

Nak di jadikan cerita, the same thing ALMOST happened to me on that wednesday. Cuma, saya bukan tertidur, but ter-lepas pandang cermin belakang. Lepas dari traffic light, there's corner, I wanted to go left. I gave the signal to the left, I glanced left side-mirror, tak ada kereta. So I pun ke kiri la, out of nowhere muncul motor, I nearby hit him, tapi I pusing my stereng ke kanan while tengok side-mirror kiri tadi. And I forgot to tengok kanan, Alhamdulillah. Allah woke me! I nearly terbabas ke pokok.

Ya Allah waktu tu jantung ni macam terhenti, rasa macam nak tekan brake! Tapi Allah helped me, dia tenangkan my mind sekejap, so that I can slowly ke kiri semula sebab my simpang tu dah dekat sangat dah. Oh and that abang motor, haruslah dia jeling tajam dekat aku kan. Haha. Sorry bro!

Therefore, Don't forget to baca Bismillah, Doa naik kenderaan and Ayat Kursi before you start your journey. InsyaAllah, Allah will help you along the way.

Rabbi Yassir Wala Tu'assir, Wa Atmim Bi Kheir ;]


Thursday, December 27, 2012

Different people, different wave

You know, sometimes, bila tengok kawan-kawan yang dahulunya dari sekolah yang hebat-hebat. I felt envy. Sebab dorang dapat pengalaman being in different school. Environment dia. Cara belajar. Orang-orang sekeliling yang hebat lagi aummm. And I wonder why la aku ni tak study hebat-hebat supaya dapat masuk sekolah hebat macam mereka?

Let's pause!

Okay, first of all, I should not bring it up. Sebab itu rezeki mereka. The Creator chose them untuk alaminya. MashaAllah. Alhamdulillah. And! Cuba bayangkan if saya masuk sekolah hebat-hebat after UPSR/PMR... Will I kenal kawan-kawan yang I started to rapat since form4. Then, korang rasa, kalau aku dapat result SPM hebat, korang rasa aku akan kenal tak kawan-kawan UiTM yang juga awesome + hebat + berbilang negeri, budaya, accent tu?

Jadi, ini adalah my takdir or we called it as REZEKI saya untuk alami this way of life. Orang lain tak rasa. Okay maybe ada yang sama. Tapi, we are the chosen one! Those budak-budak sekolah hebat tak rasa apa yang budak sekolah biasa rasa, alami. It is AWESOMEEE!

So, be grateful. Dulu aku nak gila masuk ASiS. Tapi sebab aku pun tak berapa rajin sangat nak belajar, jadi say byebye to ASiS. Mula-mula envy gila bila bukak newspaper, ada gambar budak-budak baru masuk ASiS.

Makin umur meningkat, makin mempunyai sense yang matang. Eceh! Itu Allah yang kurniakan. Alhamdulillah. And now, aku suka gila cari kawan dari different background. Maksudnya dari sekolah hebat kah, tidak kah. Untuk apa? untuk saling bertukar pengalaman. Ini sangat best okayyy! Alhamdulillah. Allah juga kenalkan saya dengan tons of awesome people dari pelbagai cabang. Wahaha.

"Ya Allah, jadikanlah kami diantara orang-orang yang bersyukur.."


Monday, December 24, 2012

Drive-thru outing

Assalamualaikum. Alhamdulillah. Harini saya di-drove-thru oleh Kamarul & Zamir. Ahahaha. I received a called from Kamarul at 12.30pm, asking for me to get ready. Nak pergi mana? Pergi lunch! Which waktu tu I just had my lunch with mum. Haha.

Tapi nak join je la sebab this is our very first time hanging-out together waktu cuti. Percaya tak? Percayalah!

So we went for lunch in Wangsa Walk, arrived there at 2.15pm. Pergi makan dekat mana tauuu...? FULLHOUSE. That was the first time three of us makan di Fullhouse. And that was also the first time for me and Kamarul makan di Restorant/Cafe yang sebegitu harganya. hahaha. Nasib baik ada Lunch Hour Special Sets.. Oh and Kamarul belanja the dessert! yummy



Alhamdullilah diberi peluang mengjalani hari ini bersama mereka serta pelbagai acara. Arrived home before Maghrib. Seronoknya GUYS-DAY-OUT!! Kamarul & Zamir ni antara kawan-kawan yang GENG la dekat UiTM. Terima kasih kawan! Terima kasih Tuhan! ;]


Saturday, December 22, 2012

Observation

Assalamualikum. Last few days, I sent an email to Hospital Ampang. Asking their permission untuk buat observation di sana. Untuk apa? Untuk let myself clear akan what will I face day-by-day kelak if I choose 'that' thing. hahaha. Mula-mula ingat kalau mereka reply, boleh la buat waktu cuti midsem ni. Tapi dorang tak reply, so saya tak la bawa balik baju formal balik rumah.

Oh and, HAI! My midsem break already started todayy! Tapi I've been home since petang khamis. ;]

So, tadi check email, and TADAAA ada pun email dari Timbalan Pengarah (Perubatan) Hospital Ampang. Haaa mampu? T.Pengarah tau reply email aku. hahaha. Dia kata nanti kena inform mereka bila nak buat observation tu, sebab dia tengok kekosongan. Ada pula cerita kosong tak kosong.

Saya tak tahu nak reply apa lagi.. Sebab tak tahu bila nak buat observation tu. Minimum seminggu la kan.. Tak kan sehari dua, tak menyeluruh la macam tu. Rawr rawr..

"Dan janganlah engkau berkata mengenai sesuatu (yang hendak dikerjakan): Bahawa aku akan lakukan yang demikian itu, kemudian nanti.

Melainkan (hendaklah disertakan dengan berkata): Insya Allah dan ingatlah serta sebutlah akan Tuhanmu jika engkau lupa dan katakanlah: Mudah-mudahan Tuhanku memimpinku ke jalan petunjuk yang lebih dekat dan lebih terang dari ini." - Ayat 23-24, Surah Al-Kahf

Jzkk



Wednesday, December 19, 2012

Teknologi dari Library,

Assalamualaikum. I opened my email, and I received an email from PTAR (Perpustakaan Tunku Abdul Razak) UiTM. Reminding me mengenai pemulangan buku yang saya pinjam.

Haih! Terkejut aku, first time dapat email dari PTAR. Berteknologi tinggi sungguh! Syabas! ;]

p/s: i owe myself 5days of post. will update later. currently busy with physics' mini-thesis proposal.


Sunday, December 16, 2012

Friends + Values

Assalamualaikum. Alhamdulillah. Yesterday (please refer to the above date.tq), I went out with my besties! Some of them la. Tak semua. Sepatutnya saya tak balik pun minggu ni, tapi sebab my closest best-friend tu balik & asked for me untuk balik sebab dia nak final exam dah. Lagi pun dah lama tak jumpa, so saya pun balik la.

On the morning, we went to Red.Box at Plaza Lowyat. Keluar rumah around 11 a.m. and sampai semula ke rumah at 3 a.m. the next day. Ahah! Gila keluar sakan! Ayah siap warning my mum lagi, "Next time, jangan bagi faris keluar sampai lewat malam". My mum tak kesah pun, sebab dia dah biasa. Tapi seriously! Tiring sangat ke apa. Rasa macam nak seret-seret je kaki waktu tu.

Apapun, thank you very much guys! I had fun yesterday! Happy, happy juga. Keluar tu jangan lupa tunaikan your duty. Solat. Sebab itu sangat penting ya untuk tahu di mana Surau berdekatan bila keluar.

And one more thing, whenever you're going to perform prayer, do invite others (your friends) to join you. If they said "Kau pergi la dulu, kami nak ke ____" or mereka kata "Jangan lupa doakan aku yaaa!" and decided to not joining you. PLEASE jangan kutuk/benci mereka. Instead, please please please, DO MAKE A DOA for them. May Allah bukakan hati mereka, terangi hati mereka dengan Nur. InsyaAllah.

Tanggungjawab kita sebagai kawan adalah;
1. Mengajak membuat kebaikan
2. Mengingatkan tentang kewajipan dll
3. Menasihati tentang apa-apa perkara untuk kebaikan
4. Mendoakan kesejahteraan mereka

Manusia ini hamba Allah. Kita ditugaskan untuk menjadi Khalifah di bumi Allah. Tugas kita adalah untuk berdakwah. Mengingatkan manusia lain, marilah kita sama-sama menuju ke jalan Allah. Bermujahadah ke jalan-Nya. Moga Allah memberkatinya & memberikan kita pahala.

Orang yang pentingkan diri sendiri dalam membuat kebaikkan, pahala dia kurang. Macam jawab MUET, bila you dominate the group discussion, say HELLO to low marks!

Jazakumullahu Khairan Kathira ;]

Friday, December 14, 2012

Precious day in Pilah #11

Assalamualikum. Harini (tengok tarikh di atas) tak ada kelas, yang ada cuma photo-shoot kelas. Semester akhir, gambar terakhir bersama kawan-kawan Diploma Sains, AS120 6E2. Terima kasih semua kerana hadir! Akan rinduuuuu semua... ;]



Thursday, December 13, 2012

Precious day in Pilah #10

Assalamualaikum. Hai! So today I learned something new in Physics' class. Not really new la, tapi knowledge yang selama ni pandang sekilas je. Do you know that fossil fuel itu terbentuk after 300 millions years? Yes it is. Ia terbentuk hasil dari sisa-sisa kehidupan terdahulu serta geseran dan tekanan di bawah dari dasar laut, maka terjadilah coal/petroluem tersebut. Oleh kerana itu, ia adalah non-renewable energy. Jadi, jangan membazir! Bila dah habis, you need to wait for another 300 millions years, haa mampu? haha. Demand for oil & gas makin meningkat hari by hari, tahun by tahun. Anda rasa berapa lama je natural energy dekat bawah tu mampu bertahan?

Coal akan mengeluarkan carbon, nitrogen, sulphur (not good) dalam quantity yang tak best. Berbeza pula kalau guna nuclear energy, nuclear energy tak keluarkan those chemical yang tak bagus, tapi a bit risky la guna nuclear. Nuclear berasal dari Uranium. Ia kemudian dipecah-pecahkan untuk jadi benda lain. Sangat banyak kegunaan dia. Do you know 1 pound of Uranium = 1 million gallons of gasoline. Nuclear energy ni pula boleh di-reuse and reuse banyak kali. Waste dia pun masih boleh diguna lagi. Sampai ke tahap yang tak boleh dah, ia akan di-store dalam bentuk yang tak boleh decay/radiate.

Nuclear ada radiation. Radiation ni everywhere & everyday kita ter-exposed dengan ia, phone/lampu/kereta/laptop/dll. Cuma dalam quantity yang sikit. Secara purata, seorang manusia akan kena sebanyak 360 milirem radiation setahun. Tapi kalau smokers, 360 + 280 milirem setahun, sebab mereka sedut radiation straight dari cigarette tu. Masih mahu smoke?

Bahaya ya kalau kita exposed dekat radiation dalam quantity yang banyak, it can cause several types of diseases. Dia ada ranking berapa banyak Grey (unit untuk radiation dose) will cause you jadi apa.. boleh google. Pinjam laptop kamarul, broadband dia slow sikit, tak dapat nak attach.

Tonight I stay dekat rumah sewa Zamir/Kamarul/Arul. Saja datang, ziarah.

Tazkirah maghrib semalam, Ustaz cakap, "Close your eyes and imagine darkness without any source of light? Then can you imagine there is no darkness nor light?.. So, how can you imagine how the Creator looks like?"

Renung-renungkan dan mari kita beriman dengan Dakwah Islam ;]
Jazakumullahu Khairan Kathira

Wednesday, December 12, 2012

Precious day in Pilah #9

Assalamualaikum. Hai! Sempat lagi ni untuk hari ni. Ada lagi 15 minit. Haha. Alhamdulillah, dapat terus update hari-hari.

Finally........! I met my housemates.... Rupanya wujud dorang ni. Haha. Mereka ni duduk rumah sewa, bilik dekat kolej ni jadi macam tempat persinggahan la & tempat untuk stay during the final exam period. Alhamdulillah, boleh berborak la dengan dorang ni. Cuma salah sorang dalam sesuatu bilik tu mesti ada yang jenis tak bercakap sangat.

In our house ni ada 3 bilik. Satu bilik 2 katil. Jadi sekarang ni bilik 1st, both budak Bisnes. Baru saya tahu WUJUD weh part-5 Diploma Business Studies dekat pilah ni. Tak pernah tahu langsung sebelum ni! Agaknya dorang ni beberapa kerat je kut, tu yang tak perasan langsung. Both my housemate yang budak bisnes ni SUPER-rajin! Pembersih juga!

Semalam balik dari AGM society, rumah terasa macam bersih gila, lantai licin semua. Rupanya dorang ni bawa mop semua semata-mata nak bersihkan rumah ni. Baiklah korang! Kalau aku ada, boleh aku tolong-tolong sikit.. (rasa bersalah pula tak tolong pape)

2nd room, both budak Diploma Microbiology, part-4. Sorang tu pendiam sungguh. Yang sorang rasa okay la, I've met him once last semester, dia datang bilik, dia kenal my ex-roomate, Safwan, yang dah habis diploma tu. huhu.. Roomate yang sekepala habis!

Our RT tak ada orang pun. Jadi dalam rumah ni 6 orang je la. Tapi yang full-time duduk kolej, 2 orang.

InsyaAllah, nanti lama-lama mula la rapat dengan serumah. Kalau tak rapat gila pun, at least boleh la berborak bicara. Walaupun kosong. ;]

Best Student AS120, Kak Jama'!!

Alhamdulillah. Tahniah Kak Jama'!! Sebab dapat jadi BEST STUDENT for Diploma in Science untuk keseluruh UiTM. I am proud you sister!!

Kak Jama' ni merupakan senior yang aktif ber-program, tapi dalam masa yang sama, akademik yang cemerlang! Salute lah!! hehe

"Siapa kata aktif ber-program tak boleh success academically" ;]


Tuesday, December 11, 2012

Precious day in Pilah #8

Assalamualaikum. Hai! So I owe myself 4 entries. Sebab at least sehari satu entry. Tapi dah skipped sampai la harini. So basically my weekends tak buat apa-apa, sebab tu tak tahu nak update apa. Ini satu kerugian la, sebab tak optimized kan masa yang ada.. Sepatutnya nak jogging with friends on saturday morning, tapi erk iek ork, saya tertidur & malas nak bangun bila dikejut. So they canceled it. =.=' baru berangan nak capture moment pagi di Pilah.

Okay next on Sunday night, ada meeting pertama secara live with committee yang terlibat for a Talk bersama Prof.Ramlan mengenai Program Dana Kecemerlangan Perubatan UiTM-UNHAS. Disebabkan most of the committee tu adalah part6, so we did borak-borak mengenai pathway untuk further degree sana sini, kena buat apa, kalau nak further abroad macam mana, IELTS.. So those yang ada pengalaman tu shared their experiences. Alhamdulillah, dapat ilmu baru. ;]

Monday morning masuk Lab Instrument. Instrument apa? Instrument untuk analysis. My group main dengan FTIR (fourier transform infrared spectroscopy). Haha boleh google kalau nak tahu lebih lanjut. But instrument dia lebih alaf baru la! Kalau google gambar FTIR ni, itu yang jenis besar gabak punya. Yang kami guna ni telah di-compact kan. Awesome kan uitm kuala pilah ni! Semua barang-barang dia semua yang berteknologi tinggi! Alhamdulillah.

Today, kelas lecture for Instrument. Saya pernah baca, ia cakap "Kalau kita solat subuh, hari kita akan dimulakan dengan something yang AWESOME!" Dan yes! Alhamdulillah, Ya Allah bersyukur sangat! Walau aku antara orang yang lambat masuk kelas, lambat 5 minit. Bila start kelas, saya rasa sangat bestttttt! Sebab subject tu ada calculation! And calculation tu dah pernah guna last sem, dalam subject Modern Physics. Terusss bersemangat! (Thank you Ya Rabb!)

Tapi taktahu la calculation ada hanya pada bab tu je. BOO.

Last but not least, harini Birthday my sister, kalau ikut calendar Inggeris ni la. HAPPY BIRTHDAY Akak!! Rasanya tahun ni tahun ke-2 saya tak dapat join family celebrate birthday kakak dekat rumah. Next year, InsyaAllah! Jadi ayah posted gambar cake kakak je di FB, buat saya terliuq. Yumm


Sunday, December 9, 2012

Precious day in Pilah #7

Assalamualaikum. Hai! Yesss saya tak tidur lagi. Sebab nak siapkan homework. Tapi, hadap 5 minit, hadap laptop semula. Tulis 5 minit, tekan keyboard 50 minit. Sebab malas nak guna otak macam mana nak lukis procedure ni. Astaghfirullah halazim.

Ustaz cakap "Kita kena tinggalkan sifat mazmumah; menangguh-nangguhkan kerja, malas, berkata buruk, dll". Acane nak ber-mahmudah faris oi kalau yang mazmumah ni kau tak gugurkan lagi dari rutin.

Kena keep on muhasabah diri! Final semester ni kena buat yang terbaik! Last semester sebagai budak Diploma Sains. Mesti buat yang terbaik! Wajib! Yang malas-malas ni boleh ganti dengan rajin-rajin. Force diri!

BE SEMANGAT! BE BE SEMANGAT! (cc: Hanif Rodzi, Hidayat Isa) ;]

I miss math so much T_T


Applause! ;]

Assalamualaikum. I CAN IMAGINE THE HEAT! Bestt sangat macam tu! You bayangkan you naik pentas, everyoneeeeeeee from your old campus applause! Happening kan!

Tahniah Abang Azam! Abg Azam berjaya dapat segulung Ijazah Sarjana Muda Sains (Biology). Abang Azam ni merupakan Mantan Yang Di-Pertua Agung Majlis Perwakilan Pelajar UiTM Negeri Sembilan yang PERTAMA! Sebab tu ramai orang kenal dia. Apetah lagi budak-budak 1st Batch kan!. haha ;]

I am proud.


Friday, December 7, 2012

Islamic Sharing : Self-protection 1

Assalamualaikum. Ayat atas ni saya tak pernah tahu apa maksud dia. Tapi di ajarkan oleh seorang kakak senior waktu sekolah dulu.

Waktu tu saya form4, dia form5. Kadang-kadang balik sekali. Jalan kaki kan. Dan selalunya sepanjang jalan itu ada anjing banyak. Dah lumrah sejak kecil budak melayu takut anjing. So there's one day, kakak ni kata, pakcik dia kata whenever kita rasa takut, takut dengan anjing ke apa ke, baca ayat ni dengan yakin.

So I did amalkan it till today. Harini baru tahu ia dari Surah Al-Masad. Surah yang selalu la juga dibaca. Tapi tak pernah perasan ia adalah sama. And Allah turunkan ayat ni sebab Abu Lahab ni mencerca Rasulullah s.a.w..

Click for full story
As related from several written accounts, when the Prophet was commanded to present the message of Islam openly, he ascended the Mount Safa one morning and called out aloud the people of Quraish. When the people had assembled, the Prophet said:

"If I was to warn you of an army behind the mountain that came to attack you, would you believe me?"
They replied: "Yes, we find you the most truthful amongst us."
Then the Prophet said to them: "Verily, I am a warner sent to you all before the coming of a severe torment."
From the crowd, Abu Lahab spoke and exclaimed: "Damn you! You called us for this? May you be destroyed!"

Saya still tak tahu sangat apa kaitan cerita ayat ni dengan boleh bantu kita against benda yang kita takut. Apapun, sepanjang saya amalkan ayat ni, every time anjing datang dekat, dia akan senyap, dan berpatah balik.

Pernah satu ketika lepas balik Solat Jumaat di Masjid Ubudiah, Ampang. Jalan kaki, lalu sebelah lori besar untuk jalan di padang, dari jauh dah intai dah ada tak anjing, tak nampak. Bila lalu sebelah, Allahu Akbar! Kuat betul bunyi nyalakkan anjing, saya automatically baca "Tabbat yada abi lahabiw watab" non-stop sambil jalan slow-slow. Dalam hati mengharap sangat Allah tolong, mengharap sangat tak di apa-apakan oleh anjing itu.

Alhamdulillah.. anjing kembali reda, dan saya tarik nafas panjang. Berjalan seperti biasa. Moga sedikit sebanyak share ni, dapat bantu anda juga! ;]




Precious day in Pilah #6

Assalamualaikum. Selamat pagi! Salam Jumaat! Have a Gardenia Quick Bite for breakfast. Yummy! Jangan lupa untuk baca Al-Kahf, nescaya Allah akan terangi anda sepanjang antara dua jumaat. ;]

Sabda Rasulullah s.a.w.: “Sesiapa yang membaca Surah al-Kahfi pada malam atau siang Jumaat, maka diampunkan dosanya hingga Jumaat akan datang; dan 70,000 Malaikat memohon rahmat kepada Allah s.w.t. hingga waktu Subuh, dan dijauhkan Allah s.w.t. dari terkena wabak penyakit demam panas atau ta’un; penyakit sopak; dan dijauhkan dari fitnah Dajjal.”

Harini tak ada kelas, jadi advencer tu tak bermula lagi. Just to share satu dua pengalaman yang I bet everyone dekat Pilah pernah lalui..

Kalau dekat sini, kolej lelaki la, kalau you stayed up malam-malam till late, sepanjang tu you akan dengar kadang-kala bunyi orang seret kerusi dari bahagian atas. Mula-mula memang ingat budak atas kut yang study. Tapi, bila saya yang duduk tingkat paling atas pun still dengar benda yang sama, faham-faham la. hahahah

Nenek saya cakap, jangan takut! And selagi malaikat & Allah are with me, Alhamdulillah okay je. Just! Don't think about 'them'. Kawasan ni tempat mereka. Kita menumpang je. Kalau awal-awal masuk tu kena tindih, kena ganggu sikit-sikit, anggap la itu sesi pengenalan korang.

Mesti sentiasa ingat tujuan kita datang sini, nak belajar. Bukan sahaja belajar dalam kelas, sepanjang duduk sini, di mana-mana je boleh dapat ilmu baru. Even tengah duduk makan pun.

Contoh, kita makan pakai polystyrene, dekat Anjung, minum pula air kotak/bekas plastik. After makan kita patut buat apa? Mesti la buang dekat dalam tong sampah right? Tong sampah banyak je. Tapi every time saya datang Anjung, ada sahaja orang-orang yang tak bertanggungjawab tinggalkan sampah atas meja. Tolong la aware.

Kalau foreigner yang makan dekat McD pun mereka bawa tray makanan mereka & buang sampah di tempat nya, kenapa kita yang local people ni boleh tinggalkan je sisa/sampah makanan atas meja?

Memang Anjung tu ada Cleaner, memang McD tu ada pekerja untuk bersihkan. Tapi apa salahnya korang tolong sikit-sikit. Dapat pahala tahu tak? Paling kurang pun angkat la sampah sendiri. Allah ada cakap, kalau kita memudahkan urusan orang lain, Allah akan permudahkan urusan kita di dunia & akhirat.

 Semoga korang dapat la sikit ib'rah. Jazakumullahu Khairan Kathira (Jzkk)


Thursday, December 6, 2012

Senior 1st Batch Pilah Konvo, Tahniah!


Assalamualaikum. Semalam nampak gambar kakak/abang Diploma Business konvo. Today kakak/abang Fakulti Sains Gunaan pula konvo. Tahniah!! Alhamdulillah ;]

Pilah will miss you guys semuaaa... Kami juniors pun miss semua seniors selalu.. Terima kasih sebab ajar
kami directly or indirectly. Terima kasih sebab jadi senior yang superrrrrr baik, best, cool, awesomeee!!


Precious day in Pilah #5

Assalamualaikum. Hai! Yeahh it's 2 in the morning. Tengah marathon Adam&Hawa episodes for this week. Sekarang tengah tengok episode 59..

Okay post ni nak cerita pasal salah dengar. Perkataan baru, tapi seperti perkataan lama dalam kamus saya.

Scene 1; Sewaktu kuliah maghrib
Ustaz: Okay, tahu apa itu 'istighfar'?
Me: (confident) Tahuuuu...
Ustaz: Apa itu 'istighfar'?
Me: Astaghfirullah halazim... (tone medium ke slow)
Ustaz: Ia adalah membersihkan diri selepas hadas kecil/besar

And i'm just like "ohhh salah.....ustaz ni sebut apa sebenarnya?" tapi dalam hati la. Rupanya it's ISTINJA'. Ustaz kata Istinja' ni penting. Especially after urination la. Untuk yang akhi, kena lurutkan zakar dia about 3 times, untuk pastikan semua urine dah keluar. SUPAYA, tiada urine yang terkena pada pakaian, nanti tak boleh bawa ke solat.

Ustaz juga kata, everywhere you go, bawa kain pelekat sebagai backup! Mesti ada kain pelekat ni. Pastu ustaz juga cakap, seluar kalau tak bawa masuk toilet buang air lagi, it's okay. Tapi kalau sudah, better pakai kain pelekat untuk solat. Ustaz juga kata, MUST wear slipper dalam toilet.

Scene 2; Sewaktu kuliah maghrib juga..
Ustaz: Siapa tahu mukallaf tu apa?
Akhi: Seseorang yang baru masuk islam
Ustaz: Itu muallaf. Ini mukallaf (sambil mengeja dalam bahasa jawi)
Ustaz: Untuk jadi Muakkaf ni seseorang mesti ada tiga; Akal, Baligh & telah sampai dakwah Islam kepadanya "Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan selain Allah, dan Aku naik saksi bahawa Nabi Muhammad s.a.w. itu pesuruh Allah". Jika seseorang itu beriman dengan dakwah tersebut, maka ia dipanggil Muakkaf Muslim.

Lapangkan hati, bukakan minda, nanti kita dapat ilmu baru. Allah yang share kan dengan kita. Sweet kan? hehe. Alhamdulillah.

Ada apa-apa yang saya salah, boleh share.. Saya pun dengar je, tak buat selidik. Sebab excited sangat nak share dengan orang lain. Jzkk ;]

Wednesday, December 5, 2012

Precious day in Pilah #4

Assalamualaikum ya akhi & ya ukhti! hehe.

Okay what I did today was basically pergi kelas at 10 a.m., jumpa classmates lama, lecturer masuk, introduce herself & little bit about Inorganic Chemistry (IC) that we will learn with her this semester. Dalam kelas tu ada sorang senior yang repeating, scary tak? hahaha.

Subject ni senior-senior kita-orang semua ambil waktu part6. BUT, code mereka adalah CHM360. And our's, batch yang seakan tikus-eksperimentasi, mereka upgrade jadi CHM361. Yesssss beza dia 1 sahaja! TETAPI, hahaha, mosttttt of the content berbeza. It's a new code. Therefore tak ada pastyears. And I was like, haaaaaaa? whyyy? "WAIT! entirely berbeza sangat or masih boleh guna notes/slides dorang?" and the lecturer cakap "Mostly berbeza, yang sama pun sikit-skit". Nasib badan.

Katanya those yang ambil CHM360, they had difficulties bila masuk degree nanti. Sebab tak sama content dia. So, yang CHM361 ni nanti, tak ada lagi difficulties sebab ia 'ngam' la dengan degree punya. Haha.

After class, I ikut Zamir balik rumah sewa dorang, jumpa Kamarul & Arul. Aaaaa lamanya tak jumpa! Bilik master bedroom dorang dah macam kapal pecah dah. Air non-stop turun dari atap. Tambah-tambah lagi musim hujan ni. All their stuff semua berkulat sebab lembab sebulan since they left the house for semester break. Musibah kan. Innalillahi wa innalillahi rojiuun. Kesian dekat Kamarul la sebab buku-buku dia palinggg banyak terkena kesan nya.. I told them, if nak stay, minta aunty tu discount la sewa rumah. Not fair kan tak boleh guna 1bedroom yang boleh muat 3orang.

Then we went for lunch dekat Kak Lang Di Rimba. We met Syu yang sepanjang sem lepas tak jumpa. Sebab dia bercuti satu semester, operation. Sekali dengan Syu, ada Ila & Kay. Alhamdulillah, sedap sekali-sekala makan dekat luar ni. Thank you Zamir sebab rajin bawa aku keluar! ;]

At 2 p.m. ada kelas Biological Diversity, guess what? Pergi tanpa tahu di mana kelas. They I called a friend, and she said "Kelas tak ada la, lecturer ada meeting" and we were like, "Ohkay...nak buat apa ni, jom lepak onestop". We chitchat dekat bakery, sambil jumpa-jumpa kawan-kawan yang lalu lalang. It's a good day la! I am glad that I'm living it. hehe

Tonight ada meeting, so early kan involve with meeting ni. Meeting with Society of Science (SCISIS). It's between Class Representative (Class Rep.) dengan persatuan Diploma in Science ni. Ai class rep, ahahaha abestu dah ada 3 orang je guys dalam kelas tu, sorang nak fokus study, sorang baru letak jawatan dari badan tertinggi (nak kasi dia relax pula, so biarlah I.hehe).

Jzkk



Precious day in Pilah #3

Assalamualaikum. Selamat Pagi! Hai. Okay harini nak cerita pasal hal dalam rumah. Hahahah. Sepanjang yang saya sedar la, only me and my rumet je yang exist dalam rumah ni. Semester ni saya dapat roomate baru, junior. Course yang sama, dia part2, tapi umur dia 19. Dulu dia masuk matriks. Takpa, banyak je budak yang keluar matriks dan masuk Diploma dekat sini. ;]

Emm, orang nya baik. Tak kenal dia lagi la sebab baru 3malam satu bilik dengan dia. Huhu. We did borak kadang-kadang. Dia la yang suka tanya soalan. And saya pulak sukaaaa jawab soalan. Mesti dia bosan kan, asyik dia je tanya soalan. Tuipuci.

On the first day banyak la sikit borak, sebab baru kenal. Tapi sekarang dah kurang. Sebab saya asyik duduk depan laptop, online, pakai headphone. Haha. I did that sebab nak tahan mata from kembali tidur after Subuh. Sorry ya roomie!! Oh, he called me Abang. Thank you! Sebab jarang budak junior 19tahun nak panggil aku abang. Even saya tak act macam seorang abang pun, thank you!

Dia sangat powerrrrrr english! He have a blog, fully written in english. Saya dah baca few posts, best la! And I am terpesona. English dia sangat best! He told me dia nak sambung TESL nanti.. Tapi dia tak bercita-cita nak jadi pendidik pun one day (baca dekat blog dia.hehe). Hmm, mungkin Alif ni down kut sebab diploma ni ada calculus, which dia tak berapa nak perform sangat. Don't give up!! I have a friend yang super-fanatik-gila dengan calculus, Kamarul. And I dah asked him boleh tak tolong my roomie bila-bila, and he said, MY PLEASURE! ;]

So Alif, kalau perlu mentor, I have a friend! Okay? Terus maju jayaa! ;]

And me, nak mandi nowwwwwwwwww, I have Inorganic Chemistry class at 10 a.m. yang aku konon nya pagi ni nak view slides dulu, tapi hampeh. (Another mission failed!)


Tuesday, December 4, 2012

Precious day in Pilah #2

Assalamualaikum. Hai! Janji kena tunai. Hari-hari di Pilah kena di catit. Alhamdulillah, semalam berkesempatan untuk join Kuliah Maghrib. Dalam kuliah tu Ustaz cakap, "Hari-hari kita kena bersedekah, tak semestinya dalam bentuk wang ringgit, dari segi perbuatan, bantuan pun boleh". Ustaz ada juga cakap "Kita kena dekatkan diri dengan Al-Quran, sebab kalau tak Allah akan jauhkan hati kita dengan Al-Quran, sesungguhnya Al-Quran itu kawan karib kita di akhirat kelak". Bila hati kita jauh dengan Al-Quran, bila kita nampak Al-Quran, "Oh... Al-Quran". Tak terdetik langsung dalam hati ni nak capai kitab suci tersebut.

Ustaz kata kita kena baca Al-Quran hari-hari. Make it as a routine. Ya Allah indahnya kalau kita dapat hafaz Al-Quran tu.. Bukan senang as you hafal buku biology. Once you buat 'tak senonoh', you will lose ayat-ayat yang you hafaz. Kita kena berdoa banyak-banyak dekat Allah, supaya di dekatkan hati kita dengan Al-Quran. InsyaAllah. Aminn Ya Rabbal Alamin.

Oh and today, I have class at 2pm, tapi sebab kononnya nak tidur 15 minutes before Zuhur, tuptup, amek kauuuu 3jam! Mission failed! haha. Ini angkara diri yang dah bangun 15 minutes after tidur lalu rasa sekejap sangat, lalu snooze snooze snooze & ke laut. haha. Astaghfirullahalazim,

Emm what else for today.. Oh! I went to HEA (Hal Ehwal Akademik), pergi apply Mini Transcript. Sebab nak try apply-apply sana sini dulu, dorang minta transcript tu. Akak dekat HEA cakap, "Once dah minta, tak boleh apply lagi". And I freaked out! Yela, nanti habis part6, mesti la nak transcript kan.

Rupanya lepas dah teruskan sesi bertanya-tanya till faham, sebenarnya dia macam ni. MINI Transcript ni memang you boleh minta ONCE sahaja. If hilang ke apa, you tak boleh minta lagi. Yes if minta sekarang, ia till part5 sahaja lah. But! Don't worry. Akak tu kata, nanti lepas habis diploma, nak/dah graduate, OFFICIAL Academic Transcript akan diberikan. Hahhhhh Alhamdulillah! Punya la aku cuak mula-mula.

So I need to collect the mini transcript after 3 working days. Jadi hari isnin la kan? Kena jaga elok-elok ni. Laminate, pastu scan semua! ;]

Semalam tidur lewat, sebab rajin sangat pergi surf courses dekat Hotcourses.com.my, from there, pergi la universities punya website.. Macam-macam dah ada on my list sekarang. Alhamdulillah.

Ohhh and before I forget, Ustaz juga cakap "Kalau kita terima berita/benda yang baik, sebut Alhamdulillah. Kalau buruk, sebut Innalillahi wa innalillahi rojiuun"

Bangun pagi, minum air, lepas mandi, pakai baju, pakai kasut, lepas makan, semuaaaaaaaaa kena cakap Alhamdulillah. May Allah berkati segala usaha kita untuk bermujahadah ke jalan-Nya.

SENTIASA MAHMUDAH! Jazakumullahu Khairan Kathira

***************************UPDATED******************************

Wan & Opie treat me cream puffs & chocolate cake on the evening. Katanya BELATED Birthday. Awww so sweet la korang! Even dah lepas lama, still nak celeb. Thank you very much! Memang tak dapat kesan pun korang beli cake tu for me. haha. Kawan dunia & akhirat!

We shared the cream puffs & cake.. Alhamdulillah. Thank you Allah ;]

Monday, December 3, 2012

Precious day in Pilah #1

Assalamualaikum. Hai! Today is the first day untuk semester akhir Diploma Sains saya di UiTM Kuala Pilah, Negeri Sembilan. Rasa macam nak buat macam Kak Piqa buat dulu, Project blog everyday till end of pilah. Saya punya akan berbunyi begini 'Precious day in Pilah'. Project ni special untuk final semester diploma sains di sini.

Alhamdulillah, rayuan kolej saya di terima, jadi now saya menghuni Kolej Sri Pilah 3, Tingkat 5, Rumah 8, Bilik ke-3, Katil no.2. Mula-mula nak minta tukar, tapi tak boleh. Rupanya ada good news yang menunggu saya. Alhamdulillah. Roomate saya yang selama 4-semester berturut-turut, yang juga merupakan pelajar cemerlang setiap semester & juga peminat fanatic Chemistry, Amirul Fadzli, duduk opposite of my house. Jadi kalau ada pape, boleh rujuk dia. Alhamdulillah.

Mak, Ayah, Nenek yang hantar semalam. Mereka bergerak pulang pukul 4pm, tiba di rumah nearly 7pm. Alhamdulillah. 3jam dalam kereta sebab jammed sepanjang jalan dari Kuala Pilah till Bukit Putus. Goshhh

Sekarang student siswa part6 dah jadi minoriti dekat dalam kolej kediaman ni.. Alhamdulillah, I still have few friends yang boleh lepak sama-sama. Yayyy! Tapi semua duduk jauh jauh, SP1 (faiq), SP2 (asri), SP3. Asri tu duduk level 5 juga. Saya rasa macam nak buat jambatan je level5-level5. Somput turun aras 5, lepas tu naik semula aras 5.

Faiq cakap "Haihh Faris, makin tulang la kita nanti.."

Erm, harini saya tak ada kelas for the whole day. Jadi I started my day dengan facing my Lord. Dengar zikrullah sambil belek slides biology + meng-online.

Jazakumullahu Khairan Kathira. ;]

Thursday, November 29, 2012

Sanah Helwa Ya Akhi,

Assalamualaikum. Kalau ikut calendar orang putih, today is the day. Kalau ikut Islamic nya, it's on 3rd of Jamadil Akhir.

Above is from my eldest brother. Thank you abang! ;] Mak pun ada post juga, tapi mak orang first nyanyi lagu tepat pukul 12 a.m.


Friday, November 23, 2012

Solat Jenazah

Assalamualaikum. Harini, pagi-pagi lagi ada dengar announcement dari Masjid Ubudiah. Informing ada orang meninggal dunia malam tadi. Wanita.

"Nama ____, isteri kepada ____. Akan dimandikan dan dikafankan pada jam 11.00 pagi. Sesiapa yang nak menziarah, boleh datang ke lorong ___, nombor rumah____".

Innalillah wa inna lillahi rojiuun.

Setiap manusia akan kembali ke rahmatuallah one day. Kita kena sentiasa bersedia. It can be in another 1 second. "Setiap yang tua pernah melalui zaman muda. Tapi tak semua yang muda akan melalui masa tua".

I am still reading a book, tajuk dia Cara Menghadirkan Diri Dalam Solat. Banyak sangat info baru yang Allah share with me through this book. Alhamdulillah. I need it. And I should share it with others. Because I want to go to Jannah tul Firdaus. And I want all of you untuk bersama-sama kita ke sana. InsyaAllah.

I am still learning. I am still doing mistakes. I am still not so solid. Every time I feel like I don't have the strength, I read "La hawla wala quwata illa billah". It means, There is no power nor strength but in Allah.

The evil/syaitoon laknatullah will always trying their best untuk jauhkan kita from Dia. Jauhkan kita from getting to The Jannah. And they always ganggu kita while kita solat. Dia goda kita, they make us berfikir tentang benda lain ketika dalam solat. Membuat kita tidak khusyuk.

Awak tahu tak, Nabi s.a.w. pernah bersabda, "Mula-mula sesuatu yang dilenyapkan dari umat ini ialah khusyuk, sehingga kamu tidak lagi melihat di kalangan mereka seorang pun yang khusyuk".

Orang-orang yang khusyuk dalam solat ini, mereka akan mewarisi syurga Firdaus, yakni kekal di dalamnya. MashaAllah. Semoga kita semua dilindungi dari khusyuk yang munafik. Iaitu seseorang yang menperlihatkan tubuhnya seakan-akan khusyuk, padahal kalbunya tidak khusyuk sama sekali. Astaghfirullah halazim

And today, is the first time in my life, I join solat jenazah. Tak berniat pun. Tapi sebab Allah bring me to it. Alhamdulillah. Baru tahu tiada saf wujud untuk solat jenazah. Huu.. Selama ni I tried untuk elak membaca mengenai Solat Jenazah, sebab setiap kali terbaca tu, mesti waktu malam. HAHAHA.

Okay tu je. Jazzakumullahu Khairan Kathira ;]



REBLOG: Know Your Jews

Full article is from : Qusyairi Hashim



Thursday, November 22, 2012

Senior Year,

Assalamualaikum. Alhamdulillah. Berjaya juga sampai ke tahap ni. Dapat juga lihat nombor '6' tertera di screen! My final semester, InsyaAllah. Kalau ada rezeki, dapat la join senior-senior nanti..

For the past two days, tuesday & wednesday, I went to UM, Pesta Tanglung. Helping my Aunt & Uncle berniaga. Every peniaga there were Chinese.. We were the only Malay stall there. Oh and ada satu Mamak stall..

And yesterday (few hours ago), while I was calling for customers (we're selling sausage & water melon juice), there were 3 sisters came near our stall.. One of them looked very familiar to me. She wanted to buy the Juice. While my cousin preparing the juice for her,

I : Degree ke?
Her : Ha'ah (feeling anxious)

I : Baru masuk ke?
Her : Ha'ah

I : (my adrenaline started to pumped), Dulu diploma yaa?
Her : Ha'ah....... (she's wondering..)
I : Diploma Sains yaa?? UiTM Negeri Sembilan?
Her : Ehhhhhh ha'ah lah!!!! Dah agak dah! Patut la rasa macam kenal je tadi (excited tone)

I : Best friend Kak Syafiqah Jasmin kannn? Hahaha tu la kita pun takut-takut salah orang tadi (super excitedd)
Her : Buat apa sini?
I : Tolong pakcik/makcik berniaga
I : Akak ambil course apa dekat sini?
Her : Sama macam Syafiqah, Medical Imaging (a.k.a. Radiography)

I got tremendously excited that moment! I met my senior!! Ya Allah, I am very proud of her! Sebab berjaya melayakkan diri masuk Universiti Malaya (UM). That's mean, Diploma student from UiTM also can!! Malaysia Boleh! ;]

p/s: My application to become one of the Pembantu Mahasiswa has been approved. But I tarik diri for some reasons... Sorry  Juniors! See you on 3rd December

Wednesday, November 14, 2012

Final semester, Bring It On!!

Assalamualaikum. Peace be upon you,

On 9th November, the result for my previous semester has been released. Alhamdulillah. My pointer increases from previous. My CGPA still can't reach 3.50 even if I obtain 4 flat for my final semester.

Whatever it is, I am really grateful for this result. People says, Expect the Unexpected. I did. I expected my pointer to be around 2.00-2.61.. It came out better. Alhamdulillah.


Amalan Sunat Selepas Solat

Assalamualaikum. Ini yang saya dapat simpulkan selepas menonton 15 bahagian mengenai Amalan Sunat Selepas Solat dalam '30 Minit Ustaz Don'. Alhamdulillah.

Kalau saya ada salah mana-mana, tolong beritahu, boleh saya re-create balik, sebab ni pun buat dekat Photoscape. Kalau buat dekat Photoshop, boleh la edit. Huwhuw. Tapi tidak.. Saya buat ni sebab saya nak share dengan semua orang... Ilmu ni kena kongsi-kongsi. ;]

Tuesday, October 30, 2012

Thursday, October 25, 2012

Simple update 25/10/2012

Assalamualaikum! Hai! Selamat berpuasa semuaaa! Harini nak balik kampung sempena Hari Raya Aidil Adha. Every year akan balik Kuantan, Pahang. And we love it. Mungkin sebab belah sana kampung kampung kut.

Oh haritu, baru tahu one of my friend, kampung dia pun nearby my kampung. Which dalam kampung yang sama, cuma lorong lain. AWESOMEEE! Nanti kut-kut la terjumpa.. nomnomnom

For the past few days, after balik dari uitm, I've been tidurrr sepanjang hari. Which, bosan gila. Malas nak keluar. Tapi akan keluar bila ada benda nak beli, macam haritu beli novel Adam & Hawa dekat Kinokuniya, ada 10% discount sebab guna Kad Diskaun Siswa 1 Malaysia.

AND yeah, I didn't go to the Aktiviti Lomowall tu. Mula-mula rasa macam, hmmm okay la. Tapi bila tengok facebook, dorang upload gambar, berapa kerat je datang, sian pula rasa sebab tak join membantu. Apapun, abang Rafiq cakap dah siap & ready untuk exhibition tu. ALL THE BESTT ;]

Tuesday, October 23, 2012

Takut tak masuk

Assalamualaikum. Selamat Pagi!

Harini ada aktiviti siapkan LomoWall @ Taman KLCC with budak-budak Lomorangers yang lain. Wall tu untuk Exhibition di Melaka 27-28/10/12 nanti. They invited others untuk join, hulurkan tangan, sambil tu boleh la belajar macam mana nak hasilkan lomowall yang hebakk kan.

I would love to join.. Tapi takut la. Well, i will be going there alone.. Tadi tengok yang confirm datang pun around 12 people something.. Yang kenal tu ada la, Kak Rem, Rafiq, Donnie (kawan Bell).. But... I just kenal dorang macam tu je. Tak la masuk gila-gila sampai boleh borak apa-apa je with them.. Still awkward. Hahh..

I love to be in a community.. Teringin untuk keep active with it.. Kira macam Ahli Aktif la. haha.. Haihhh sapa je pun yang aku kenal+rapat sampai boleh rasa selesa bila hangout dengan budak-budak tu..

Apa yang saya fikir, okay pergi je. At least tolong la dorang kan.. Rasa awkward pun tak apa, janji tolong ringankan beban dorang. Kan kan kan? Haaaa still, rasa takut nya..

Jadi, nak pergi ke tidak yaa? I'm hesitating..


Tuesday, October 16, 2012

From Yayyyyy, it became.. Deyyyyyy

Assalamualaikum. Good Morning people! So I've thinking about this.. You know, after having such a not-so-good-end with the final paper.. Me myself I have to blame..

I have 6 days free and only used 1 day to studied all those 9 Chapters together in one night stand. Lepas tu going to exam like you have got it all, and when you got the paper, it was like WHATTTTT...

You know, I have became this person who suddenly rasa nakkkkkkk balik being on the list after I've gone soooo long of not in it. I felt guilty to my parents because I can't get what they want and hoping me to achieve.. HAHHH

I am trying and still trying to fully REDHA with it... Let Him do his job... And yeahh, if it doesn't go in the way that you want it, you really need to find a way how to deal with it. Dealing with me-having-not-so-good-grades lately is quite helping yet devastating.. HAHA

Kdah bye.

Monday, October 15, 2012

Being where you belong

I miss being in Dubai. The environment, the surroundings, the feeling.. What make that up? What I miss the most? Being with my family.. Having REAL family time.. Spending time together.. Big LOVE circulating in the air..

;]


Sunday, October 14, 2012

Semester 5 - FIN

Assalamualaikum. Alhamdulillah. Tamat la sudah final exam untuk semester ni. Sekali gus tamat-lah sudah Semester-5 Diploma saya.. One more semester to go! Wohooooo

Secara jujurnya.. Secara realiti-nya, I felt heartless.. Tak rasa happy, tak rasa sedih.. Cuma macam "Uh? Habis dah". Haa macam tu ekspresi dia.

Dan bila orang tanya, "Macam mana paper kimia tadi?" and I will answer like this "YAYYY Dah habisssssss!". That's mean, I really don't want to comment anything about it. Berserah je yeee! ;]


Saturday, October 13, 2012

LOL

Assalamualaikum. Saja jalan-jalan laman-ke-laman. Tengok la entry requirement nak masuk degree. Then haruslah ada English requirement kan. Tudiaaa atas pagar!

BUT! Ini was years ago. Haruslah pihak university nak yang current punya kan. HAHA.

Eh kejap, I wonder, why I tak dapat pun sijil 1119 tu.. My roomate ada.........

Biology = Time for sleep!

Assalamualaikum. Haha. Ini Mimi's post. BIO310 stand for Introduction to Human Biology. Belajar macam Anatomy & Physiology la.. I didn't take this subject, sebab saya ambil PHY351 - Materials Science.

Kenapa tak ambil BIO310? Because of that(refer gambar) la. Haha. Learning biology, awesomeee! Memorizing & reading it, not so awesome. Tersengguk-sengguk is moment yang selalu happens bila buka biology thingy.


Friday, October 12, 2012

Adios Textiler!

Assalamualaikum.

Budak-budak part-5 Diploma in Textile Technology dah habis paper semalam. Which also means dorang dah habis pengajian di dalam UiTM Beting ni. Next month dorang start practical..

Me want to wish ALL THE BESTTT untuk korangggg!! Nanti tinggal la kami part-5 Diploma Sains je dekat UiTM ni sebagai Senior. Diploma lain semua akan pergi praktikal on their 6th semester.

Moga dapat jumpa korang semuaaaaaaaa lagi waktu Graduate nanti. InsyaAllah! And mana lah tahu kita sama tempat belajar/kerja ke satu hari nanti. ;]

Take care

Thursday, October 11, 2012

I miss them..

Tadi belek-belek folder, jumpa la gambar ni.. Hahh... I miss them.. Boboi tu, sorang je jantan, still went missing up till today. Dekat rumah tinggal Puteh dengan Bella (ibu-nya) je.

My mum cakap, sepanjang Puteh masuk wad. Bella monyok je muka.. Masuk rumah pun, duduk diam je.. Bila Puteh dah keluar wad dia, she supposed to be quarantine dari Ibu dia. Tapi sebab tak sampai hati, haritu Ibu dia jilat-jilat Puteh. Rindu her kittens rasanya.. Tinggal Puteh sekor je.. Huuu..

(T_T)

So here's the story! Worth reading

The Boy & the Apple Tree (The story maybe long but it deserves to read)
***********************

 A long time ago, there was a huge apple tree. A little boy loved to come and play around it everyday. He climbed to the treetop, ate the apples, took a nap under the shadow…he loved the tree and the tree loved to play with him. Time went by…the little boy had grown up and he no longer played around the tree every day.

One day, the boy came back to the tree and he looked sad. “Come and play with me” the tree asked the boy. “I am no longer a kid, I do not play around trees any more” the boy replied.

 “I want toys. I need money to buy them.” “Sorry, but I do not have money… but you can pick all my apples and sell them. So, you will have money.” The boy was so excited. He grabbed all the apples on the tree and left happily. The boy never came back after he picked the apples. The tree was sad.

One day, the boy who now turned into a man returned and the tree was excited “Come and play with me” the tree said. “I do not have time to play. I have to work for my family. We need a house for shelter. Can you help me?” “ Sorry, but I do not have any house. But you can chop off my branches to build your house.” So the man cut all the branches of the tree and left happily. The tree was glad to see him happy but the man never came back since then. The tree was again lonely and sad.

One hot summer day, the man returned and the tree was delighted. “Come and play with me!” the tree said. “I am getting old. I want to go sailing to relax myself. Can you give me a boat?” said the man. “Use my trunk to build your boat. You can sail far away and be happy.” So the man cut the tree trunk to make a boat. He went sailing and never showed up for a long time. Finally, the man returned after many years. “Sorry, my boy. But I do not have anything for you anymore. No more apples for you …” the tree said. “No problem, I do not have any teeth to bite” the man replied. “No more trunk for you to climb on” “I am too old for that now” the man said. “I really cannot give you anything… the only thing left is my dying roots” the tree said with tears. “I do not need much now, just a place to rest. I am tired after all these years” the man replied. “Good! Old tree roots are the best place to lean on and rest, Come, come sit down with me and rest.” The man sat down and the tree was glad and smiled with tears…

 This is a story for everyone.The tree is like our parents. When we were young, we loved to play with our Mum and Dad…

When we grow up, we leave them…only come to them when we need something or when we are in trouble.

No matter what, parents will always be there and give everything they could just to make you happy. You may think the boy is cruel to the tree, but that is how all of us treat our parents. We take them for granted we don’t appreciate all they do for us, UNTIL it’s too late. May Allah SWT forgive us of our shortcomings and may He Guide us inshaallah.

 “And your Lord has decreed that you worship none but Him. And that you be dutiful to your parents. If one of them or both of them attain old age in your life, say not to them a word of disrespect, nor shout at them but address them in terms of honour. And lower unto them the wing of submission and humility through mercy, and say: ‘My Lord! Bestow on them Your Mercy as they did bring me up when I was small.’ ” [Al-Qur’an 17:23-24]

 MI


Nasi lemak telur mata separuh masak. YUM

Assalamualaikum. Pagi!

So today I did that (refer above image)! Alhamdulillah. Lama sangat tak breakfast nasi lemak. Ghaa... Thank you to my roomate, tolong belikan.

And I just realized today, I have became this one person yang share story with my mum. I mean, dulu, tak pernah cerita pun, jarang la. Kan ada certain people dia memang selalu share what happens today to their parents.. Selalunya perempuan la..

Ermm I guess it started when I read a story dekat Facebook.. Pasal kita selalunya akan pergi cari parents bila we need them, macam nak duit ke nak minta tolong apa-apa ke. Padahal dulu waktu kita kecil, dorang la teman kita 24/7. And now, sebab busy with life masing-masing, we make them sebagai pit-stop je.

Tersentuh tahu baca cerita tu. Sebab memang kena betul with me, therefore, I have decided untuk spend more time with them while it last. Nanti saya dah jumpa semula cerita tu, I will share it here eh!

Oh, and I want to wish VERY VERY ALL THE BEST to those who have paper today. Ada juga yang last paper today. Moga Allah permudahkannya.. Aminn Ya Rabbal Alamin.. ;]

Monday, October 8, 2012

What do you expect?

Assalamualaikum. Alhamdulillah. Habis dah 3rd paper. One more left! ;]

Ada sebab kenapa orang baru yang buat kertas soalan
Ada sebab kenapa corak soalan tadi tak sama macam pastyear
Ada sebab kenapa soalan dia tak keluar like everyone expected it to be

Sebab dia nak ajar kita supaya, EXPECT THE UNEXPECTED!
Jangan terlalu harapkan pastyear, and you ignore benda yang tak pernah/selalu keluar

Every single thing dalam satu subject tu, you kena tahu!
Don't miss a thing, because, even benda tu nampak remeh, tengok la nanti benda tu yang keluar. hahahah.

And ada sebab why I tak baca part yang keluar banyak tu
Eh. Yeke. Ke sebab saya yang study last minute. hahahaha

Ada soalan tu, tak ada idea langsung nak tulis apa, you know what I did? I drew a box, and I left it blank. Sekurang-kurangnya adalah effort nak jawab soalan tu. huuuu

Apa pun, I am really grateful, tak keluar soalan yang even harder, beyond my expectation. Oh yang tadi pun beyond orang punya expectation pun. Haha. Sebab you know... Topic yang selalunya dia tanya soalan calculation, haruslah you faham/hafal macam mana nak buat calculation kan, tidak terlintas la pula dia nak tanya mechanism bagai.

Most people takut failed & kena repeat.. Me? Ermm.. kalau failed pun tak apa kut, sebab nanti I boleh score better!!! haha. But, I don't think I will failed (wahh confident je..). Tapi kalau failed, ALHAMDULILLAH sebab I have been given another chance to do better. Kan? ;]


Sunday, October 7, 2012

Not good, uh uh

Junior: Eh, tak tidur lagi?
FF: Ah? ha'ah, baru nak study..
Junior: Eh, baru bangun tidur ke?
FF: Huh? Tak la. Tadi berfoya-foya
Junior: Ohh..

24 hours left faris! Last minute sangat! Demdem hate when I do that. It makes me jadi kelam kelibut nak mampusss..


Ba is the beginning of Bismillah

Assalamualaikum. Peace be upon you,

Do you that the word 'Ba' in Bismillah is really a BIG word. Why? Okay I will share what I have learned from Kuliah Maghrib tadi.

As we know, Allah send down four Kitab to four different prophet. We must know each Kitab's name and to whom it goes to. Ingat rukun Iman? Besides beriman kepada Allah, Rasul, Malaikat, Hari Kiamat, we need to beriman to Kitab juga. Untuk beriman kepada kitab, kita kena tahu la nama kitab tu dan kepada siapa ia turun:

Taurat - Nabi Musa A.S.
Zabur - Nabi Daud A.S.
Injil - Nabi Isa A.S.
Al-Quran - Nabi Muhammad S.A.W.

Okay these is how it goes... Semua maksud dalam Kitab Taurat, Zabur & Injil ada dalam Al-Quran Nur Karim. MAKSUD nya sahaja ye, bukan ayat dia. And semua maksud dalam Al-Quran itself, ada dalam Surah Al-Fatihah. Kira macam summary la..

Then, semua maksud dalam Surah Al-Fatihah, ada dalam word Bismillah itself. Can you see where is this going? Faham tak? Nampak tak the word Bismillah itself sangat la mengandungi banyak maksud tersirat & tersurat. Nampak tak kenapa Bismillah is very important to say before you start something.

Beginning your daily life with Bismillah, InsyaAllah, akan dapat keberkatan dari-Nya. If you didn't start with it, it is sort like, keberkatan itu berkurang. As for example, you makan orange, which rich in Vitamin C. You eat it without baca Bismillah. Katakan lah amount of Vit. C in the orange is about 80%, you will only dapat around 30%.

Oh and, semua maksud dalam Bismillah, ada dalam perkataan BA. Jadi, nampak tak. BA itu mengandungi maksud-maksud daripada semuaaaa Kitab yang ada. Actually Ustaz tu ada mention jumlah ayat..etc.. But I didn't remember that. Sorry..

I am here just to share. If ada salah silap, do tell me & share with others! Thank you very much.

I love to listen to a song by 'Yusuf Islam - A for Allah'. It teach listeners about the basic words in Al-Quran. ;]

Jazakumullah Khairan Khatira



The last survivor, Cik Puteh

Assalamualaikum.

Pagi tadi, Ayah tagged me to a photo of Puteh, above. Ayah cakap she has just been admitted to UPM's Vet Hospital.. Sebab dia baru dijangkiti Virus yang sama. Hope she will get better, and live long! We can only pray.. She's a stong girl! She even MIAWWWWWWW (aggressively) to me when I angkat her last time. Fuhhhh i'm terkejut ke apa. Siap join dia menjerit lagi. Hahaha


Friday, October 5, 2012

3.30 p.m.

Assalamualaikum. Whiskas left us at 3.30 p.m. harini. ;']

I asked Allah waktu doa antara dua khutbah waktu solat jumaat tadi. I asked Him macam ni "Ya Allah, kalau memang masa Whiskas dah tiba, kau ambil lah dia, jangan biarkan dia terseksa lagi. Dan jika umur dia panjang, kau kuatkan lah dia, dan sihat kan lah dia lebih sihat dari sebelum ini".

Allah answered me. Alhamdulillah.

WHISKAS, kita tak sempat jumpa awak. Last kita awak pun waktu awak tengah pakai cone tu lagi. Whiskas, kita tahu, Allah akan jaga awak lagi baikkkkk lagi dari kami jaga awak. BE HAPPY there okay! Teman Tiger & Kenit. Kami satu keluarga sayaaaaaaaaaang awak semua! Terima kasih sebab korang semua, our family jadi sangat FAMILY.

Thank you Allah sebab anugerahkan mereka kepada kami. Thank you sebab benarkan kami berkasih sayang dalam satu circle.

LOTS OF KISSES! xoxo ;]

Called it Feline Leukaemia Virus (FeLV)

Assalamualaikum. Alhamdulillah, All Praise only for Allah. He helps me go through crest and trough.. Dah lepas dua paper, another two to go. Wuhuuuu!

Tadi mak call, I asked her about Whiskas, mak cakap doktor kata she still 50/50.. Sebab there's no more darah putih in her body.. THAT virus dah engulf semua. And kami baru tahu yang sebenarnya, kucing also kena di-vaccine waktu dia kecil, just like a baby. Well, we never bela kucing before, thus we don't know about the vaccine..

Tak apa, learn from experiences. So sesiapa yang baru bela kittens, pergi vaccine dia. ;]

Doktor cakap, kalau she's strong, dia boleh lawan, insyaAllah survive. Aminn Ya Rabbal Alamin.. BE STRONG WHISKAS!!!

read more on FeLV and other viruses that attacking a cat HERE


Thursday, October 4, 2012

Stay Strong Whiskas!!

Assalamualaikum. Tengah study, saja nak buka FB, baca noti, kakak post ni.. Oh whiskas! Please be strong! Oh Allah, please help Whiskas, please heal her from the illness she's suffering.

Kakak cakap dia jadi macam Arwah Tiger, muntah-muntah.. I can't lose another kitten... Please... I haven't meet them for 3weeks.. And i won't meet them until i finish my exam which will end on 14th..

I cried whenever I missed Tiger. Tiger suka tidur atas rak kaca tinggi tu.. Everytime I think about her, I cried.. I can't lose you too Whiskas.. I can't cry no more, I have examination... Please don't leave.. Oh Allah, please don't take away Whiskas too..

GET WELL SOON WHISKAS!!


Simple seems okay!

Simple text message. I prefer this nowadays.. It might be caused by maturity.. I used to be that person who loves to type an essay-like for birthday wishes.. I will set a reminder 5-10 minutes earlier before 12 a.m., and start creating the birthday-text, & will make sure the message arrive to he/she approximately 00:00 hours

Haha. Yup that's me! I mean, was. Or will always be? It depends.. ;]


I'm currently studying Modern Physics, paper esok. Wuhuuuu takutnya! Belum 100% focus. Rabbi Yassir Wala Tu'assir, Wa Atmim Bi Kheir..

accelerating.............


Tuesday, October 2, 2012

Friends forever, dunia & akhirat, InsyaAllah ;]

Assalamualaikum. So this is us. The last survivors.. Dari 20++ of us, tinggal 6 je yang masih in-contact. Alhamdulillah. Mereka ni la make me feel like home once I registered at UiTM Kuala Pilah last two and 1/2 years.. I've never been to boarding school. I went to sekolah harian biasa, pergi-balik dari rumah.

So this is our senior year. To Niyah & Shah, this is their final semester sebab they are going to practical next semester.. While us, student dip.sains tak ada practical, masih akan menimba ilmu di Kuala Pilah next semester, InsyaAllah.

Gambar ni gambar kenangan. Took right after habis paper entreprenuership tadi, which merupakan paper terakhir yang kita semuaaaaaaa (course) ambil. Ghaaa will miss korang lah after habis diploma nanti!!

Wan, Niyah, Opie, Zamir & Shah.

And to the rest of  the FB-ians jugaaa, kita dah jarang hangout sama-sama macam waktu sem-1 dulu, because everyone busy with their own life.. I understand.. See you guys waktu reunion nanti! (soon.. 5 years later mungkin. hehe)


"High need of Achievement" - David McCleland

Sangat tak best when you missed so many classes on your favorite subject. Urgh. I felt awful sangat. Sebab I can't understand what its all about. Chapter awal-awal okay, middle till end are like, *krik krik*. Plus, I've lost the confidence to strive well in this subject.. T_T me want to tidur (sebagai reflex). But I have to try my best, start kicking your ass farisfikri!!!!


Kak Syafiqah posted this on my wall semalam. Awwww Kak Piqa!! Thank you very much...!! Terharu graduated top student diploma sains (major in physics) kuala pilah bagi semangat.

Apa-apa pun, remember, niat Lillahitaala ;]


Traumatized by this behaviour

Korang pernah tak buka laptop sebab nak study slides, notes.. And yes you did opened it. But, it just it. You know once dah buka BROWSER, everything went upside down.. Duduk la hadap browser till late morning, lepas tu mengantuk sangat, X browser.

And all slides/pdf/notes yang you buka tadi, you just X X X X and X. Off laptop.

Pernah tak? Well, I might will be doing the same thing this time.. Except! If I can discipline myself more, like right now, I can change it right? So here it goes.... (count till 300 second pls)

I have milk & chocolate

Assalamualaikum. Okay right now, as you can read what the above stated. Haha. Should be using those two untuk study for next paper, Modern Physics, this thursday.

Alhamdulillah paper tadi went okay.. I didn't expect anything, i mean what will the grades be.. I don't want to think about it. What I know is, I have done what I needed to.. Mungkin ada sikit je tak berapa nak selak. Now it is time to TAWAKAL. Let He do the rest.. ;]

Humm seeing others (the analogue-ers) producing enormous beautiful amazing photos makes me SO JELLY (wan nur adilah yang create this word, i mean, word baik untuk replace 'jealous' harhar. It is not good to be jealous you know). So yeah, I do jelly/envy with them.. It has been quite awhile I didn't go to kedai gambar and develop some the films..

Nak develop, tapi waktu tu tak ada duit. And bila ada duit, tak ada time untuk ke kedai gambar. I really hope semester break ni I berjaya develop those films.. Nak sangat tengok apa hasil dia... Aaaaa rindu tengok gambar hasil sendiri yang best-best. Ghaaa craving hahaha


Saturday, September 29, 2012

Rest in peace, Tiger! ;']

Assalamualaikum. Tengah study ENT, belek fesbuk kejap and I saw my sister's post. Dia tulis, GOODBYE TIGER, REST IN PEACE.. Which makes me tersentak.. dan baca the whole comments yang ada bawah tu... Tiger.. She passed away this morning..

Mak cakap dia sakit, and a Vet gave her an injection, and she became tak larat etc.. Then dad bawa pergi jumpa another Vet, he told dad yang kucing tu still bawah umur, shouldn't be injected.. or mungkin waktu inject tu terlebih dos...

Mum cried. Sister cried. I cried. Everyone in our family cried. She went through so many obstacles while she was alive.. Dia debab.. Dia comel.. Dia manja..

I used to call you debab dulu, you suka jalan meng-undur. Now, tinggal dua kittens je di rumah.. Whiskas & Puteh..

Awak, saya doakan awak bahagiaaaa di sana.

From the last few days... I kept reminding about you and your siblings di rumah... Rasa rinduuuu nak tengok anak2 kucing yang ceriakan rumah, yang teman my mum everyday.. Tapi sebab I have final exams, assignment, presentations.. I really hope boleh jumpa waktu balik cutisem nanti..

Tapi your ajal has came.. Earlier than I expected.. Byebye Tiger! We will be missing you, I will! Saya redha awak pergi... Awak teman lah adek awak, Kenit tu! Take care. MWAHHHHH

;']


Friday, September 28, 2012

Test Organic finally dah jawab. Yayyy! I've studied my best, but for the last two chapter dah tingtong, so tak faham apa. Disebabkan bila tak faham tu jadi stress, baik stop from trying to faham sebab ia juga turut mengelirukan apa yang dah faham..

Alhamdulillah. Nasib la baik paper organic ni final paper and ada 6 days untuk study it.. Sekarang ni i'm worried about my 1st paper, 2nd paper and 3rd paper. Tak study lagi wehhh... physics oh physics, let me conquer you! ;]


Done with Entreprenuership! Alhamdulillah

Assalamualaikum. Alhamdulillah dah settle entreprenuership, above were my teammates, sorang lagi tak ada dalam gambar, Syed. Which saya ada ambil gambar 5 of them guna UWS, so kena cuci film tu while semester break nanti..

Thank you korang semua! Even though ada erkk and ekk here and there, kita berjaya tamatkan till the last. Seronok kenal dengan kawan baru. Seronok buat business plan yang tebal tu dengan korang. Aku sangat seronok dapat bekerja dengan korang. Minta maaf kalau ada salah silap. And now tinggal usaha masing-masing untuk score final paper for ENT ni.. All the best semuaaa!

Satu ayat yang saya suka from panel tadi, "Business awak ni sangat bagus!"

Segala puji hanya bagi Allah. ;]

Wednesday, September 26, 2012

Miserable life I've made

Assalamualaikum. Hi there! Lately, after all the presentations/projects i went through... I became this person yang sangat obsessed dengan finalizing things. Macam ada powerpoint slides, I want to be the last person finalizing it. I feel satisfied after doing so. I feel like I will do better than them. I mean, the slides will look much more convenient. That just from my point of view.

Rasa macam, kalau orang lain buat tu, rasa macam something is not right somewhere.. Astaghfirullahilazim

Anyway, I've postponed my Organic Test yang supposed to be taken by me this afternoon. And Madam Organic allowed me to do so, BUT i need to take the Test within 9-11 a.m. tomorrow.

I know postponing things won't shushh the problem away... Instead it will just bring you more things to think about. And yeah, it loaded my head right now. I have test on the morning, and I have presentation on the afternoon. And tonight, I really-really-really need to study. Oh please farisfikri...

Oh and Alhamdulillah, dah submit the Mini Thesis.. Ermm i'm not the one yang finalized it.. I detected some mistakes done by her.. It just, I can't say it out loud because I was late.. You know when you agreed to do things together and it start at 10 a.m. but you came at 2 p.m... You just don't have the right to speak up.. Tambah pula dengan tengok muka dorang tengah stress betulkan margin yang lari-lari... Hahhh..

Whatever it is, dah hantar dah pun, Alhamdulillah. It's time untuk tawakal!! ;]

For tomorrow, I really hope I do study for my Test tonight and study our business plan so that I won't miss a thing & can react whenever they need me. Oh panels, please be kind, lovely and good! huhu


Dah pukul 4.00 a.m.

Nak tidur ke tak nak... Tak study organic lagi..

Kalau tak tidur, tengahari nanti confirm terlentang..

I need that afternoon. I need morning till afternoon untuk study 5 chapter organic tu..

Oh please someone do wake me up..

Tidur 2 jam pun jadi lah. Janji dapat tidur..

(PHOBIA : overslept)

Membuang masa

Guling3 langgar buku, oh tak study lagi.

Guling3 langgar dinding, oh dah pukul 2 pagi.

Guling3 sambil berfikir..... OH TIDAKKKKKK! die die die








Anyway, Madam Organic to bagi permission untuk ambil Test di bilik dia esok, pukul 2.30pm. Apa lagi farisfikri? Study la. 5 chapter tuu.. T_T kuat membuang masa. Haihh kenapa la kedai runcit atas tu tak bukak. Makan kunyah apa malam ni...

Monday, September 24, 2012

*waving my hands*

Alhamdulillah. Dah hantar business plan. Dah ambil Test materials. Now tinggal siapkan thesis biology, ambil Test organic, prepare for presentation entreprenuer khamis ni. Oh and ada la side assessment yang kena buat. Habis semuaaaaaaa baru boleh start focus on final examination.

Anyway, jumaat lepas, a friend of mine, Zuliza a.k.a. Run, dah flyyyyyyyyy to Ireland, pursuing medical there.. And tonight, another friend of mine (actually my cousin's friend, sama baya), flyyyy to UK, sambung economics rasanya.. I wish all of you THE BESTTTT!!! Moga anda succeed dunia & akhirat!  Aminn


Reminiscing,

Bila tak ada mood nak study... Tapi kena juga study,

Sir Zuli Jaafar (lecturer chemistry waktu sem-3) cakap, JUST READ WITHOUT UNDERSTANDING IT


It really works! Just go through it.. It will give you benefit juga!

I am holding to this words till today, and forever!


Sir Rafiz Salleh (cikgu EST waktu sekolah) pula cakap, YOU DO NOT DESERVE WEEKENDS IF YOU HAVEN'T DONE ANYTHING GREAT FROM MONDAY-FRIDAY. 

Maksudnya, kalau from monday-friday tu you tak usaha on something, kerja ke esaimen ke, you tak layak la dapat cuti sabtu ahad tu.

I am holding to these words too!


Sunday, September 23, 2012

Kenapa tak ada orang jual roti canai dekat sini.. Makan pagi-pagi, breakfast... Sedapnyaaaaaa!

Used to ada.. But abang tu tak dapat tender dah.. So... kami sangat rindu abg roti canai tu!!! I wonder kenapa tak ada sorang peniaga di cafe tu nak buat/buka kedai roti canai pagi weekends (minimum). Dapat banyak untung kut.. Ada pun makcik ni jual nasi lemak, tu pun pukul 9.30-10.00 a.m. baru ada...

Breakfast is veryyyyyyyyyyy important!


Annoucement cakap program 10,000 Langkah anjuran Pusat Kesihatan sediakan MAKANAN PERCUMA.!!

Ghaaaa lapar! Inilah weekends di sini. Sabtu je, confirm! Satu dua kedai je buka. Then malam, pakcik burger tu je setia serve students dekat area kolej ni. Yang lain... guna concept ni "Students ramai balik, rugi". Ehem. RAMAI juga yang tak balik okayhhh... Study week kut.


I will be dead by monday..

By dead, i mean, physically dead. Oh mental sekali kut..

Saturday, September 22, 2012

Current hopes..

As Salam. I'm currently hoping yang Miss material & Madam organic tu will allow me to take Test yang I had missed...... Assorted feeling bila you wake up, tengok jam, and there you goes.. Yet, I am really grateful to the fullest because to be honest, I am not ready at all. I've read... and read.. and read... yet still didn't get it..

My assumption lah, mungkin Allah gave me this chance untuk do better!! Sekarang tinggal usaha.. lepas tu tawakal. InsyaAllah..

Please discipline yourself farisfikri!

This is it! The only semester yang give me chance untuk melonjak naik, sebab tak ada subject biology yang super-banyak-kena-baca-dan-hafal tu. Ya Allah, may I accomplish it! Aminn ;]


Friday, September 21, 2012

From Allah we came,

As Salam. Pagi tadi dengar lagu Your Mother by Yusuf Islam. Pastu teringat mak dekat rumah, lalu text la SELAMAT PAGI.. 2hours later, mak reply, mak cakap she still in sedih-sedih sebab anak kucing paling kecil tu dah kembali ke rahmatullah.

T_T siannya anak kucing tu asyik bersin-bersin je for couple of days before dia pergi. Mak cakap waktu mak bagi makan dia petang semalam, ayah nak keluar, dia ikut ayah, ayah tak perasan, lalu waktu undur kereta, terlanggar sikit. Internal bleeding. Dah selamat dikebumikan bawah pokok mangga.

KENITT!! BERBAHAGIALAH AWAK DI SANA YAAA! We won't forget you... Kami ada simpan gambar awak. Terima kasih sebab jadi part of our family for about 3months.. Makan banyak-banyak sikit dekat sana! Badan kurus, perut buncit. Take care ;]


Thursday, September 20, 2012

Sesak

As Salam. Okay blogger ni dah start tukar everything jadi NEW. Emm i'm getting used to it.. Tapi still tak berapa nak familiar sangat. Anyway, korang pernah tak at one point ni, bila everything kena submit esok, suddenly, rasa malasnyaaaaaaa nak buat. You realized you kena juga buat sekarang sebab ada banyak lagi tengah queue and you have a big thing tomorrow.. Still... rasa malas nak start tu..menguasai diri.

Right now I prefer main game, baca blog rather than study. HELP ME. die.

Wednesday, September 19, 2012

Viva BIO300 - Completed!

Alhamdulillah. Selesai lah sudah Viva untuk Mini thesis biology kami semester ni. Next focus on siapkan the Thesis itself and submit next week. While in the same time, kena prepare untuk Presentation Business Plan pula next week. Ghaaaa ini lagi dreaded!

Will be presenting the Business Plan in front of Business's lecturers.. We are from sciences.. Tak tahu la if judges tu tanya lagi in deep.. Tawakal tawakal! ;]

Harini hari rabu

As Salam. Errr dah boleh kira guna jari kut lagi berapa hari nak start study week. Tak prepare apa pun lagi nak final. Gabra nak final tu tak ada lagi sebab tengah gabra nak siapkan assignments, presentation, projects bagai ni. HAH HAH HAHH

Currently tengah membakar minyak malam. Haha. Roomate pula tengah burning the night oil study untuk Test esok, sambil dengar lagu guna speaker baru beli tu *ehem2*. Haha. RM59, okay la bunyi dia, awesomeee! Saya suka, but, tak akan beli kut, sebab, kalau dekat area di mana wujud keberadaan orang lain, i prefer to use earphone/headphone.

Now now... I would like to go to bed.. Tapi rasa macam nak makan roti, but, nevermind. Buncit nanti.

Tuesday, September 18, 2012

There are reasons for what had happened

Assalamualikum. Bila dah buat kerja last minute macam ni, macam-macam la tak kena. Kena strong, tebalkan muka, find ways to complete it no matter what. Consequences from it kena la terima. Such as, missed classes, tak dapat ilmu akhir sebelum final, kena yelled, .. Rawr

This week is the last week before start study week sabtu ni. Students semester lain dah start preparing untuk final, us, still busy with macam-macam.. Mini thesis, project entreprenuer.. Everything need to be done in these short period of time. May Allah permudahkannya.. Aminn..

A friend asked me, "Apa kau buat kalau kau stress/tension?"... I'm not sure what to answer, because I can't remember when did I stressed.. Tapi based on experienced malam tadi and harini, when everything went all wrong, I find other way to solve it.. Even tak totally solved, tapi partially. At least, berjalan la juga benda tu instead of nothing. Pray to Allah. InsyaAllah Allah tenangkan hati awak tu. Kira, takde la rasa kusut semua. Do things calmly, walaupun masa terhad.. Find alternative instead of giving up.

Allah gave you this Test, because He believe in you, He believe you can get through this. You know, when Allah miss you.. He give you some troublesome, so that you will go to Him and ask for His help and guidance.. MashaAllah ;]



Thursday, September 6, 2012

Nom nom nom

As Salam. Selamat tengahari / petang!

My bestfriend, HH, dah pun selamat masuk ke Bachelor Degree in Physiotherapy di UIAM, Kuantan. Alhamdulillah. Setelah 2tahun foundation di PJ. Yay yay yay! High-5! InsyaAllah tahun depan I'll join korang semua masuk degree, insyaAllah. ;]

Semester 5 dah nak mula nak tutup tirai, schedule untuk final exam pun dah keluar (sila lihat di-side bar). Semester ni quite busy with this and that. Mini Thesis, Viva, Project Entreprenuer, Assignment. Huahuahua. Up till now, lagi la super busy kan. There's about less than 3weeks left before study week bermula. Everything kena settle by this two weeks..

Secara jujurnya, semester ni rasa paling busy lah sepanjang 2tahun lebih belajar Diploma Sains ni.. Sokmo rasa ada kerja kena buat. Yet, I still boleh cari masa untuk leisure time! haha. Tapi leisure yang biasa-biasa la; tidur, tengok cerita, berborak.

Update blog pun dah kurang.. Apapun, all the bestttt!! Lillahi taala ;]

Wednesday, September 5, 2012

Blackout!


For the past 2days, our level @ College went blackout. Kembali berlilin. 1st time tak ada elektrik dekat uitm ni. And it is awesomeeeeee!! Experiences that we went through, satu rumah, rapatkan ukhwah. Alhamdulillah. Ini gambar me & my roomate, Safwan! Senior.. dia dah final semester.. ;]


Friday, August 31, 2012

Our Cat & Kittens

Assalamualaikum/Salam Sejahtera.

This is the first time our family own a cat. Bela kucing ni. Originally the mother Bella (formerly known as Labu) came to our house. Pastu my 2nd brother (yang sukaaaa kucing) bagi makan. Since that day dia melekat. My mum yang asalnya malas nak layan kucing ni, lama-lama bagi makan kucing ni. And Alhamdulillah, waktu Ramadhan, my mum cuti from work, so dia jaga makan kucing tu 24/7, siap beli ikan special untuk kucing sahaja.

After a while juga kucing ni duduk rumah, she gave birth to 4 kittens.. And selang 2weeks after, another 1 more kitten, Kenit. So total up, 5 kittens. Comel sangat! And Alhamdulillah, rezeki Allah bagi dekat keluarga saya, the whole family sukaaa dekat kucing2 ni semua. HAHA.


On last monday, two of the kittens M.I.A, Whiskas (former name is Bulat) and Tiger (former name : Debab). Both of them ni DEBAB sangat. Serious bulat. Bulu pun kekembang gituu. On wednesday, our neighbour found Whiskas. Tiger is still missing up till today. My dad dengan abang2 semua dah cari-cari keliling...

I really hope Tiger berada dalam condition yang sihat wal'afiat. Kalau ada rezeki kami jumpa dia, moga dia dapat kembali ke ibu & family dia semula. Aminnn...

Sesiapa kalau ada terjumpa anak kucing ni, inform la ye. Terima kasih. Umur dia nak dekat 2 bulan.. Mata dia ada sakit sikit..

SELAMAT HARI RAYA & SALAM MERDEKA KE-55!! ;]


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails