Thursday, November 29, 2012

Sanah Helwa Ya Akhi,

Assalamualaikum. Kalau ikut calendar orang putih, today is the day. Kalau ikut Islamic nya, it's on 3rd of Jamadil Akhir.

Above is from my eldest brother. Thank you abang! ;] Mak pun ada post juga, tapi mak orang first nyanyi lagu tepat pukul 12 a.m.


Friday, November 23, 2012

Solat Jenazah

Assalamualaikum. Harini, pagi-pagi lagi ada dengar announcement dari Masjid Ubudiah. Informing ada orang meninggal dunia malam tadi. Wanita.

"Nama ____, isteri kepada ____. Akan dimandikan dan dikafankan pada jam 11.00 pagi. Sesiapa yang nak menziarah, boleh datang ke lorong ___, nombor rumah____".

Innalillah wa inna lillahi rojiuun.

Setiap manusia akan kembali ke rahmatuallah one day. Kita kena sentiasa bersedia. It can be in another 1 second. "Setiap yang tua pernah melalui zaman muda. Tapi tak semua yang muda akan melalui masa tua".

I am still reading a book, tajuk dia Cara Menghadirkan Diri Dalam Solat. Banyak sangat info baru yang Allah share with me through this book. Alhamdulillah. I need it. And I should share it with others. Because I want to go to Jannah tul Firdaus. And I want all of you untuk bersama-sama kita ke sana. InsyaAllah.

I am still learning. I am still doing mistakes. I am still not so solid. Every time I feel like I don't have the strength, I read "La hawla wala quwata illa billah". It means, There is no power nor strength but in Allah.

The evil/syaitoon laknatullah will always trying their best untuk jauhkan kita from Dia. Jauhkan kita from getting to The Jannah. And they always ganggu kita while kita solat. Dia goda kita, they make us berfikir tentang benda lain ketika dalam solat. Membuat kita tidak khusyuk.

Awak tahu tak, Nabi s.a.w. pernah bersabda, "Mula-mula sesuatu yang dilenyapkan dari umat ini ialah khusyuk, sehingga kamu tidak lagi melihat di kalangan mereka seorang pun yang khusyuk".

Orang-orang yang khusyuk dalam solat ini, mereka akan mewarisi syurga Firdaus, yakni kekal di dalamnya. MashaAllah. Semoga kita semua dilindungi dari khusyuk yang munafik. Iaitu seseorang yang menperlihatkan tubuhnya seakan-akan khusyuk, padahal kalbunya tidak khusyuk sama sekali. Astaghfirullah halazim

And today, is the first time in my life, I join solat jenazah. Tak berniat pun. Tapi sebab Allah bring me to it. Alhamdulillah. Baru tahu tiada saf wujud untuk solat jenazah. Huu.. Selama ni I tried untuk elak membaca mengenai Solat Jenazah, sebab setiap kali terbaca tu, mesti waktu malam. HAHAHA.

Okay tu je. Jazzakumullahu Khairan Kathira ;]



REBLOG: Know Your Jews

Full article is from : Qusyairi Hashim



Thursday, November 22, 2012

Senior Year,

Assalamualaikum. Alhamdulillah. Berjaya juga sampai ke tahap ni. Dapat juga lihat nombor '6' tertera di screen! My final semester, InsyaAllah. Kalau ada rezeki, dapat la join senior-senior nanti..

For the past two days, tuesday & wednesday, I went to UM, Pesta Tanglung. Helping my Aunt & Uncle berniaga. Every peniaga there were Chinese.. We were the only Malay stall there. Oh and ada satu Mamak stall..

And yesterday (few hours ago), while I was calling for customers (we're selling sausage & water melon juice), there were 3 sisters came near our stall.. One of them looked very familiar to me. She wanted to buy the Juice. While my cousin preparing the juice for her,

I : Degree ke?
Her : Ha'ah (feeling anxious)

I : Baru masuk ke?
Her : Ha'ah

I : (my adrenaline started to pumped), Dulu diploma yaa?
Her : Ha'ah....... (she's wondering..)
I : Diploma Sains yaa?? UiTM Negeri Sembilan?
Her : Ehhhhhh ha'ah lah!!!! Dah agak dah! Patut la rasa macam kenal je tadi (excited tone)

I : Best friend Kak Syafiqah Jasmin kannn? Hahaha tu la kita pun takut-takut salah orang tadi (super excitedd)
Her : Buat apa sini?
I : Tolong pakcik/makcik berniaga
I : Akak ambil course apa dekat sini?
Her : Sama macam Syafiqah, Medical Imaging (a.k.a. Radiography)

I got tremendously excited that moment! I met my senior!! Ya Allah, I am very proud of her! Sebab berjaya melayakkan diri masuk Universiti Malaya (UM). That's mean, Diploma student from UiTM also can!! Malaysia Boleh! ;]

p/s: My application to become one of the Pembantu Mahasiswa has been approved. But I tarik diri for some reasons... Sorry  Juniors! See you on 3rd December

Wednesday, November 14, 2012

Final semester, Bring It On!!

Assalamualaikum. Peace be upon you,

On 9th November, the result for my previous semester has been released. Alhamdulillah. My pointer increases from previous. My CGPA still can't reach 3.50 even if I obtain 4 flat for my final semester.

Whatever it is, I am really grateful for this result. People says, Expect the Unexpected. I did. I expected my pointer to be around 2.00-2.61.. It came out better. Alhamdulillah.


Amalan Sunat Selepas Solat

Assalamualaikum. Ini yang saya dapat simpulkan selepas menonton 15 bahagian mengenai Amalan Sunat Selepas Solat dalam '30 Minit Ustaz Don'. Alhamdulillah.

Kalau saya ada salah mana-mana, tolong beritahu, boleh saya re-create balik, sebab ni pun buat dekat Photoscape. Kalau buat dekat Photoshop, boleh la edit. Huwhuw. Tapi tidak.. Saya buat ni sebab saya nak share dengan semua orang... Ilmu ni kena kongsi-kongsi. ;]

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails