Friday, March 21, 2014

Lets start with January 2014


Assalamualikum. Hai semua! Alhamdulillah berjaya juga pujuk diri ni buka blog. Looks like aku hutang banyak kisah dekat sini. Tak apa kita keep it sweet & short okay?

Alhamdulillah banyak sangat rezeki Allah bagi. Tak terkira langsung. Orang exam sebulan, kami exam seminggu, iaitu minggu terakhir peperiksaan. How cool is that! haha.

So during the exam, macam-macam cara aku tidur, housemate aku je tahu macam mana aku tidur. Dorang kata aku flexible. Haha. Ye weh, tidur mana asalkan boleh. Yang pasti! Bukan atas katil. Aku siap ber-camping bawah meja belajar, tidur dalam sleeping bag semua. Haha, kenangan betul!

Sepanjang exam week, baru aku realize, IT IS NOT THAT HARD la subjects aku ni. Cuma aku ambil masa panjang sangat nak adapt, nak betulkan emosi, nak terima kenyataan.. Tak apa, belajar! Sepanjang exam week juga, aku selalu pujuk diri "Tak apa faris, habis je exam! Ada dua trip SMF waiting for you!"

Few more days for trip, dapat mesej berantai, Trip was postponed. Berduka aku waktu tu.. Alhamdulillah exam end on 18th January, malam tu ada meeting terakhir dengan legend-legend SMF yang akan menamatkan pengajian ijazah... up till today, I miss them all. huu











Sunday, December 22, 2013

Daurah + Jaulah


Assalamualaikum. Bismillah. Alhamdulillah, I had a great, wonderful, full of good memories & InsyaAllah closer to Allah, 24 hours jaulah with friends. Muiz, Imran, Fadilah, Shima, Zie & Sartilla. Serta I met few people along the journey. MashaAllah. SubhanAllah. That is all that I can describe.


Alhamdulillah. Allah permudahkan perjalanan kami. Moga segala input yang diperoleh, dapat diamalkan, serta mendapat keredhaan Allah Azza Wa Jalla.


We started our journey at 7.30am, sewa kereta Alza sehari, heading to International Islamic University Malaysia (IIUM), Gombak, to attend a seminar called "Untuk Kita Pendosa". Ada 5session dalam tu. Start with Hilal Asyraf (Untuk Kita Pendosa), Pakcik Rosdi Baharom (Dosa & Kesannya Pada Hati), Saudara Azlan Shah Nabees Khan (Taubat Yang Sebenar), Diana Amir (Pengalaman Berubah) & end with Ustaz Fauwaz (Tafsir Hadith Pembunuh 99 Orang).

The seminar end at 6.50pm. Allah invited us untuk solat zohor & asar di Masjid IIUM, Alhamdulillah. MashaAllah the architure.. SubhanAllah. We continue our journey by meeting Imran's cousin, Syabil & Syazwan. Solat Maghrib di Masjid nearby Melati & Lepak makan burger bakar dekat Melati. Then Imran naik bus to Kemaman, and we send Sartilla ke rumah kawan dia. Solat Isyak di Masjid As-Syakirin Gombak.



The remaining, we decided to overnight. Memandangkan sewa sehari, 24 hours, is way more cheaper than sewa by hour. So we went to:

-Bukit Ampang
-Downtown Cheras
-Round around city centre
-Uptown Shah Alam
-KFC Seksyen 7 (tidur dekat parking lot)
& finally at 4.30am we went to Masjid Sultan Abdul Aziz Shah, Shah Alam.

Once again Allah invited us to one of His's House. MashaAllah. Wangi nya masjid tu sama macam wangi nya Masjid Tuanku Mizan, UiTM Shah Alam. Tapi Masjid SAAS ni wayyy more subhanAllah!!! Rasa bersyukur sangat diberi peluang untuk Solat Subuh berjemaah & ziarah Masjid ni. Sangat meriah, penuh dengan activity islamic (ada summercamp sedang berlangsung dalam perkarangan masjid tu). I would like to go again next time. Nak ajak my sister, families pergi sekali.




Bestnyaaa! Hanya Allah sahaja yang tahu how I felt. Nikmat-nikmat yang tak pernah putus kunjung tiba. Bersyukur sangat! dan Alhamdulillah we're safely arrived at UiTM Puncak Alam at 8.50am. ;]

Moga kita semua ber-istiqamah dalam usaha menuju ke Allah SWT. Dan semoga Allah redhai, rahmati, setiap saaat kita semua. Aminn Ya Rabbal Al Amin.

Study Week just started yesterday. My final examination will be on 11th-18th January 2014.
Rabbi Yassir Wala Tu'assir, Wa Atmim Bi Kheir ;]

Saturday, December 14, 2013

Quick update: A week before final week 1st Semester Degree

Assalamualaikum. Bismillah. Alhamdulillah, all praise goes to Allah the Almighty. I met so....... many new people. Alhamdulillah. Happy sangat sangat sangat! Jumpa secara tak dirancang oleh saya, tapi dirancangan oleh Allah. MashaAllah. Indahnya dapat berkenalan dengan saudara sesama Islam. Ada dua tiga orang, kenal masa tengah tunggu bus dekat Bustop. Mostly yang baru kenal ni student UiTM Puncak Alam la.

Haaaa I had fun meyelusuri hari-hari indah yang Allah sediakan. Cuma atas kekhilafan diri ini, I had some cabaran.. yang sometimes I lose. Berpunca dari keretakan hubungan dengan Yang Maha Esa. Ya Allah..

Moga saya dapat get back on track! Terima kasih rakan-rakan sebab concern sangat mengenai aku! And lecturers too! ;]

I have another week to go through. Lepas tu study week, and will start my first paper on 11th January 2014. Rabbi Yassir Wala Tu'assir.

Kadang-kadang tu rasa nak give-up, nak drop-out.. Ingatlah farisfikri! Allah tak pernah putus asa dengan kita, patut ke kita nak putus asa dengan diri sendiri?... #notetoself

Friday, November 15, 2013

Ambil Jubah!

Assalamualaikum. Heyho! Esok/Harini. After solat jumaat, ambil Jubah untuk Konvo next Tuesday. Wohooo! Tak sabarnya rasa! Alhamdulillah Alhamdulillah. InsyaAllah kejap lagi bergerak ke UiTM Shah Alam. Petang ada raptai. Masa yang dinantikan kian menghampiri. Tak sabar nak jumpa kawan-kawan diploma dulu! ;']

May Allah ease. Aminn


Shed some tears in early morning

Haritu belek-belek gambar. Terjumpa gambar ni. ;'[... rindu Lala comel! Lalaaaaaaa kita rindu awak! Rasa macam nak menangis hari-hari bila ingat dekat awak. Kita rindu awak.. Puteh.. dan lain lain.


Keluarga SMF

Alhamdulillah. Siap pun Ochart ni. Inilah jantung hati saya sewaktu degree ni, disamping classmates. Ini keluarga SMF. Say Hi to them! Hehe. Seronok ada mereka. Alhamdulillah.

Sekarang tinggal lagi sebulan untuk Final Exam. Sekejap je dah nak habis. Cuaknya nauzubillah. Cuak sangat. Degree, for me, really need to cope, adapt, kick-your-ass gila la. Especially bila you learn something yang tak interest you. Macam my condition. Yang Allah, bila tak minat tu, ada esaimen ke, tak rasa macam nak buat langsung. Tapi I neeeeeeeeeeeeeeeeed to motivate myself. Suka ke tak suka, kena mindset suka! Supaya boleh success! Ya Allah bantulah hambaMu yang lemah ini.

Mohd Faris Fikri, awak boleh! Kalau orang lain boleh, awak juga boleh! InsyaAllah ;']


Monday, October 28, 2013

Perginya Lala, Si gemok & kaki katek

Assalamualaikum. Saya baru tiba di Puncak Alam pada pukul 7pm tadi, from a camp di Jasin, Melaka. Just now baru buka social network, baca noti, & saw a post by Ayah dekat Group Kerabat. Lala meninggal disyaki dilanggar kenderaan. Dijumpai didalam longkang, dengan mulut berdarah

Rasa sedikit tak-awesome la sebab ni kali ke-3 kucing kesayangan pergi waktu saya ada commitment lain, dalam erti kata lain, minggu saya tak balik rumah.....

Hmmm saya tak expect pun Lala pergi meninggalkan kami. Uwaaaaaaa rasa sedih sangat.

Lala! Allah jaga Lala dekat sana yaaa! Rinduuuuuuu Lala! Lots of kissess!!!!!! ;'] :'[ ...


Thursday, October 24, 2013

Ringkas update kucing

Assalamualaikum. Alhamdulillah masih diberi peluang untuk bernyawa di bumi-Nya. Just a simple update regarding the kucings..

Family Yaya's has been adopted by my diploma-mate, jadi Yaya & keluarga sekarang berada di Muar. Miss Yaya..

Hari sabtu baru-baru ni, Dora's and family has been adopted by my sister's schoolmate, berada di Melawati. Rindu Dora... Hm

Current news, Lulu, baru undergo operation on last monday, monday baru ni je. Dia ada kena langgar dengan motor rasanya, jadi dada dia terhentak kuat lalu menyebabkan diaphragm dia inflated masuk ke dalam. Menyebabkan dia sukar untuk bernafas. Di samping itu kaki dia luka dengan teruk sampai nampak tulang, seolah2 digigit anjing.

Pada asalnya ayah bawa Lulu pergi UVH UPM sebab nak buat surgery, jahit kaki dia. Instead of jahit, Vet found out masalah kenapa dia sukar untuk breath. Jadi she admitted her untuk 3 hari, menunggu hari isnin.

Alhamdulillah. Lulu sekarang di rumah. Wearing the cone. With badan sangat kurus & kaki berbalut. Hmm sedihnya tengok dia. Kesian. Hope sempat la jumpa dia. Harap dia dipanjangkan umur, disembuhkan, aktif kembali. Rasa macam nak balik rumah sekarang dan duduk belai2 tidur dengan dia. As my previous kucing2 kesayangan jatuh sakit lalu mati during my final exam. Sadis. Hm.

 Dulu, saya tak rapat dengan Lulu sebab dia selalu bersin, tapi since dia cedera, tak bermaya, i started to notice his existence. First time letak dia atas riba waktu hari dia start behave pelik. Rupanya cedera parah pada kaki. Dia merupakan kucing pertama kami yang kami bawa balik ke kampung.

Hmm, ini Lulu:


Get well soon Lulu!!! ;]



Friday, September 27, 2013

Kondisi current


Assalamualaikum. Terima kasih to those di atas yang telah membantu memberi semangat untuk keep it real! hahaha. Kak Fath, Iman Meor

So far, baru 3 kelas started. And, ada dua group projects telah di-assigned. Minggu ni freeeeeeeeeeeee all the way except on friday, ada satu kelas. Lecturers ada vetting. While aku macam kera duduk kolej, lastly made a decision untuk balik Ampang last wednesday. And yeah, it's Rabu and I AM HOME. hahaha. Oh dan kelas tu, hm hm faham sendiri la. hahaha

In my class, ada 27 students, including me. And guess what! Kami semua from different background. Maksudnya, tak ada sorang pun yang asal dari Fakulti Bisnes juga. Hah! Fair n square! Alhamdulillah. Here the number goes:

7 students from Diploma in Science
5 students from Diploma in Nursing
5 students from Diploma in Occupational Therapy
3 students from Diploma in Medical Imaging
2 students from Diploma in Culinary Arts
2 students from Diploma in Food Service Management
1 student from Diploma in Pharmacy
1 student from Diploma in Graphic Design
and a student from Diploma in Public Admin

Jadi, budak Diploma Sains menduduki carta teratas la. haha. Dan 7 orang tu semua dari UiTM Kuala Pilah. Kiranya budak lepas dip.sains kampus lain tak ada pun masuk sini.

Tak rasa kekok sangat sebab dalam kelas tu semua samabaya. Dan Alhamdulillah so far, okay la dengan dorang. Rasa impress pun ada sebab they came from macam-macam bidang dan HAI KAMI STUDENT HEALTH ADMIN. hehe

Oh, dan bila balik Ampang, baru la dapat updates pasal kawan-kawan diploma dulu. Rupanya ada yang dapat rezeki sambung degree di UPM, USM, which is, MashaAllah tahniah!! Dan ya, masih ramai yang tak dapat apa-apa. Aku tahu korang dah tawar hati, BUT! Percayalah! Allah dah set yang terbaik untuk korang! Have faith! InsyaAllah. 



Sunday, September 15, 2013

Dari Malaysia menuju ke Zagazig

Assalamualaikum. I heard ada kawan yang akan fly ke Zagazig this September. Doing Medic. So far dengar dua orang je, perempuan. May Allah bless & guide & protect korang!! All the bestttt! ;]

Happy for you guys


Masih terkesima

Assalamualaikum. Alhamdulillah, berjaya went through 1 week dekat Puncak Alam (Palam). To be exact, it was 6 days. Haha. Bila orang tanya, "How's puncak alam?" or "How's degree?", I will answer, "Alhamdulillah so far so good".

Mula-mula awkward la. Sungguh terkesima, kampus sangat besar dari Pilah. Dalam ke-terkesimaan tu, I try to adapt.. Try to be as open as I can. Try to be friendly dengan orang sekeliling. Setiap malam, akan tenung view from my window. Rasa macam aku bermimpi. Betul ke aku dekat palam ni. Betul ke aku dah masuk alam degree ni. Betul ke aku dekat sini. Betul ke aku akan di sini sepanjang 3tahun. Boleh ke? Survive ke aku?

Kalau soal persekitaran kampus yang agak isolated tu, i don't even mind much. Sebab dah biasa dengan Pilah. Dingin nya palam, kuat nya angin palam, adanya taik burung palam, sama dengan apa yang ada di Pilah. Alhamdulillah. Flora & Fauna tolong teman akan rindunya Pilah. Dan novel Hlovate, banyak membantu dalam menenangkan jiwa yang tak berapa nak stabil lagi ni.

Kelas saya tak mula lagi. My group pun tak wujud lagi. Ada beberapa komplikasi here and there. Alhamdulillah, rupanya I am not the only one yang masuk course ni. There are 6 others from Fakulti Sains Gunaan, 13 from Fakulti Sains Kesihatan, and 1 from Fakulti Farmasi. We all are currently dealing dengan emosi masing-masing. Dalam kesedihan, Allah bagi peneman. Rakan seangkatan yang sama-sama terduduk. Secara jujurnya, it is hard to swallow benda ni. We are from sciences... and now begelar budak bisnes. It is not an easy step.

Kadang-kadang, bila terjumpa, atau terserempak dengan budak radio (medical imaging), aku masih terasa aku meletakkan harapan untuk masuk bidang tu. Tapi aku sendiri tak pasti. Bila orang suruh aku cuba minta tukar course. Aku refuse. Sebab aku takut, once dah tukar, aku tak dapat bawa. Dan aku rasa, biarlah health admin ni dulu. Aku masih kosong akan masa depan. Lepas graduate degree health admin. Berjaya ke aku? Ada tempat ke aku? Wallahualam.

I met & make new friends here. Alhamdulillah. Suka sangat! Tapi aku tak akan lupa kawan-kawan diploma! And I do jumpa few of my diploma friends.. and some seniors too.. Alhamdulillah. Sukanya bila dapat jumpa dorang!

Last few days, petang, jalan dengan housemates, naik bukit belakang kolej kediaman Angsana. naik till we can see almost entire UiTM Puncak Alam, fasa 1. MashaAllah! Cantiknya!

*me, Izzul, Zam

And today, I'm home. Cuti kan monday, Hari Malaysia. Oh and, housemates, Alhamdulillah! Semuanya hebakk! ;]

Typing while listening to Viopipe-Butterfingers, atas kesan dari baca Anthem. Awesome!

JZKK



Sunday, September 8, 2013

Hari ni daftar kolej

Assalamualaikum. Selamat Pagi! So today it is! Hari pertama akan ku jejak UiTM Puncak Alam tu. Huhahaha cuak cuak cuak. There's butterfly in my stomach. haha.

Taknak bawa laptop for the 1st week. Tapi i bring along my smena symbol. Peneman.

Rabbi yassir wala tu'assir, wa atmim bi kheir ;]


Thursday, September 5, 2013

Aktiviti minggu finale bagi diploma holder 1


Assalamualaikum! Hai. Okay harini I took a day off sebab I have lunch-date with my Pilah's besties!! Alhamdulillah. Sebelum everyone of us sibuk dengan hal masing-masing, kami meet up, had some lunch, like we used to bila lama tak jumpa di Pilah. Alhamdulillah Alhamdulillah.

Opie akan ke Arau doing Applied Chemistry. Wan akan ke Shah Alam doing Food Technology. Zamir still volunteering/working at the Petrosains while waiting for result rayuan to come out on 13th.. Syira pun sama. Moga mereka dan kawan-kawan yang sedang menanti keputusan rayuan mendapat khabar gembira pada 13hb itu. Aminnn InsyaAllah moga semua dapat peluang untuk sambung degree. Aminnn Ya Rabbal Al Aminn..


So after we had lunch di PizzaHut KLCC, we met Niyah & her future-husband-to-be di Signature. Around 5pm we went to Wangsa Walk to meet Wan's senior STF, jejak kasih since about 5 years tak jumpa. I asked Wan to drop me at LRT Sri Rampai.

Okay di sini mulanya expidisi saya untuk training diri jalan jauh supaya nanti di kampus baru, saya tak banyak ngomel kalau kena jalan jauh. Hahaha.

From Sri Rampai I bought ticket to LRT Cempaka untuk balik ke rumah. So here's the summary of my expedition:


First time sepanjang aku hidup, aku berjalan kaki dari LRT Cempaka (point A) sampai ke rumah (point C). Fiuhhhh Alhamdulillah berjaya! Tapi stop-by Masjid untuk solat Maghrib dan Isyak. It took me about 43 minutes from Masjid (refer point B) to my house. Mengikut fakta Google Maps, total perjalanan dari LRT ke rumah, 4.9km. Huhahaha.

3 days counting. Oh and! Lupa nak bagitahu, semalam saya called Kolej Puncak Alam, asking about my appealed untuk duduk Kolej Kediaman, Alhamdulillah diterima, jadi ahad ni kena datang daftar kolej. Uwhhh rasa excited + malasnya-nak-masuk-belajar-semula-because-i-love-staying-at-home-so-much-,-I-will-miss-my-mum-ayah-kakak-and-cats-hmmmm


Wednesday, August 21, 2013

They have flown to Makassar

 
Assalamualaikum. Di sini aku nak mention, untuk kawan-kawan yang dah fly ke Universitas Hassanddin, Makassar, Indonesia, last saturday & sunday, I AM HAPPY FOR ALL OF YOU!!

Maaf tak dapat hadir lambai-lambai korang di LCCT that day.. Aku doakan korang semua berjaya dalam apa sahaja yang korang usahakan! Aku gembira, terharu, excited, korang dapat sambung cita-cita korang untuk menjadi seorang Doktor Perubatan.

It is hard, belajar ilmu Allah. Ingat, Manjadda Wajadda. Sesiapa yang berusaha, dia pasti akan mendapat hasilnya. Niat, Lillahi Taala. Moga Alla mempermudahkan urusan korang!

Now who says diploma graduate can't pursue medicine? hehe

Banyak universiti tak terima student diploma masuk perubatan. I don't even know why. Hanya selected Unis je yang bagi peluang budak diploma sambung perubatan. Di Malaysia, sangat teramat competitive untuk sambung bidang kritikal. Alhamdulillah, UiTM dan UNHAS bekerjasama memberikan peluang alternative bagi pelajar yang keen nak further medic dengan membuka tawaran setiap tahun.

Salam Lebaran ke-14! ;]


Tuesday, August 20, 2013

I am counting the days babeh!

Assalamualaikum! Ahaaa I am so excited + little bit of nervous nak sambung belajar. Bachelor Degree. Kalau dulu aku selalu impikan untuk 1st Degree di luar negara, tapi plan Allah lagi terbaik! Belum rezeki, mungkin mentally dan physically tak ready untuk berada di luar. Apapun, I am looking forward for this new field I am about to enter this upcoming September! Wohooo

Tadi buka facebook, there's a group special untuk student yang akan masuk UiTM Puncak Alam for September 2013 intake, Kak Maryam (one of the MPP) posted something that makes my adrenaline running lagi laju;


Tak sabar nak masuk kampus besar, tapi takut at the same time sebab I am used to kampus yang comel macam Kuala Pilah. Calming, nyaman, small, not that big, not that small, comfortable la. Easy to adapt. Apapun, PALAM! Here I come!! InsyaAllah ;]

Thursday, August 15, 2013

Thursday, August 1, 2013

Officially unemployed,


Assalamualaikum. Alhamdulillah. Yesterday was my last day holding a title as a Barista dekat Coffee Bean. Harini duduk rumah. InsyaAllah iftar dengan kawan-kawan diploma UiTM..

Pengalaman bekerja 3 bulan di Coffee Bean sangat la awesome! I learn many things.. Including basic sign language. I am learning from mistakes.. Alhamdulillah. Saya berjaya took some pictures with kawan-kawan Coffee Bean, Wisma Selangor Dredging. Here goes;

 *with Bikram


*Kak Niza & Geetha





TQ ;]
p/s: my own apron, cap & name tag went missing few days before 31st haritu, dekat dalam Surau KLCC. Wallahualam mana pergi beg tu sekarang. Didn't tell u the story about my missing beg sebab tak penting pun, dan anggaplah ia dugaan Ramadhan.

Monday, July 22, 2013

BM235

Assalamualaikum. Hai! Just nak update. I am no longer a science student after 5 years holding the title. hehe. Rasa sedih sikit sebab I am going to leave sciences.. Nampaknya health science is not my rezeki uh?

Tak apa, kan Allah kata, dalam Surah al-Baqarah ayat 216 : "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui". 

Still, kadang-kadang rasa macam tak nak attend. Rasa macam nak apply la IPTS pun takpe. But, why not try je masuk. Mana tahu boleh ngam. Hehe. InsyaAllah. Aminnn. Here it goes....:


Apa itu Health Admin? Ini synopsis,



Tuesday, July 16, 2013

LOL

Assalamualaikum. Harini cuti, Alhamdulillah. Rasa nikmat sangat dapat cuti. Rasa macam nak quit by end of this month. Tapi bila dah seronok bergumbira dengan orang-orang Coffee Bean, rasa macam, stay je la until lepas Raya.. Haih dilemma betul.

Anyway! Hari cuti ni, saya belek la twitter. And I found this!

So kelakar ke apa! Aku boleh bayangkan. It's like, LOL! Aku tak pernah lagi experience this, tapi pernah la waktu nak bangun berdiri semula dari sujud tu, my butt seems like kicking orang belakang punya kepala. Accidentally okay! ahahaha


Monday, July 8, 2013

The Heat

Assalamualaikum. Hai! Ya Allah rindunya update blog. I had a blast last night. Had dinner with kawan-kawan UiTM; Wani Akmal, Syira, Aizad Hassan & Zamir. At 9.40pm, layan movie The Heat. Awesome! Kelakar sangat!

Anyway, InsyaAllah Wani is going to fly this 4th Syawal, Aizad pula before Syawal. Buat dentistry n medic, UGM n UNHAS. haha. All the best korangggg! Rasa sangat best dapat jumpa Wani dekat KL. Like seriously KL, because she's living in JB, and currently working in Petrosains. Tapi minggu ni minggu last dia kerja, sebab she's heading back to JB untuk prepare barang semua. All the bestttt future dentist!

Oh and Zamir pun kerja Petrosains. Syira jadi teacher dekat tadika. Me? I am still working with Coffee Bean. It has been 2 and a 1/2 months.. 


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails