Tuesday, November 11, 2014

Sunday, November 9, 2014

4 a.m. #09112014


Assalamualaikum. It has been awhile.

That day. The day I went back to Malaysia from Heathrow Airport.. I cried an hour on flight. Not sure whether angah perasan ke tak. Haha.

Nages pasal leaving my sister dekat sana. Dulu waktu dia sekolah teknik pun I selalu masuk bilik dia nages nages. Pastu bila dia balik rumah, I seronokkkkkk cerita what's happening sepanjang dia away.

Kakak! I know it's tough, belajar dekat sana, level master pula. Tapi I know you are strong enough with Allah help, insyaAllah. ;') Rabbi yassir wala tu'assir, wa atmim bi kheir

Take careeeeeeeeee!! See you when I see you. Miss you though!

Monday, September 1, 2014

Swing-ing

Assalamualaikum.

This morning, I frankly ask my mother, "Mak, mak tahu Pricewaterhouse tak?"

Mak cakap "Apa taktahu pulak"


And.............................. I started to get excited cerita pasal I have a friend, dah graduated from Chemical Engine, blablabla, n now masuk accounting firm. I told my mother how excited I am.. And about my current studies.. about last semester, and previous.. about how I am passionate when it comes to NUMBERS la in general nya..

Well, I keep on mourning pasal my degree ni banyak theory la, banyak membaca la, subject yang excited me so far adalah accounting tu. Seronoknya Allah je yang tahu bila wujud subject tu dalam senarai subjek semester-2. The only subject yang aku jadi diri aku. Maksud aku, aku tak rasa malas nak study, aku rasa berbaloi stay-up study memalam, rasa semangat membara-bara study.

Allahu akbar! 

Mak cakap "Tak kesah la nanti nak masuk mana"

AHA! Alhamdulillah. Selama ni bila aku cakap pasal accounting semua ni, mak akan cakap "Tak payah la masuk accounting, you will be bored, everyday hadap numbers, benda yang sama bila dah kerja nanti". Indeed aku agree dengan apa mak kata. Betul. That is based on her own experiences. Dia dah quit kerja pun at the age of 40++.

Tapi tadi. Dengar mak cakap macam tu. Tiba-tiba aku rasa sebak. Teary eyes.. Haha. Aku cakap dengan mak, InsyaAllah, I want to finish my current degree dulu, kerja dalam field degree aku ni dulu minimum 2 years, lepas tu baru decide nak buat apa untuk serterusnya.

"...Boleh jadi kamu suka sesuatu, tapi ia amat buruk bagi kamu.. Dan boleh jadi kamu benci sesuatu tapi ia amat baik bagimu. Sesungguhnya Allah tahu apa yang kamu tidak tahu...."

Aku. Mungkin minat nombor. Perakauanan mungkin bukan untuk aku. Cuma ia menguja aku.

Cuba la kau tanya aku matematik. kalkulus. statistik. Subjek yang I used to love and score. Aku dah lupa. Aku taktahu dah macam mana nak buat. Aku buntu. Rasa stress pula. Aku nak ajar orang yang perlu bantuan. Tapi aku dah tak ingat apa apa. Rasa kecewa dengan diri.

Maaf. ;]

Sunday, August 31, 2014

Malam Merdeka

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. Jumpa Hasreen & Aishah harini. It has been quite some time tak jumpa korang, we used to be ber-3. haha. Study 3 orang waktu zaman SPM 2009 dulu. .Aishah. Lagi lama tak jumpa kau.

Apepun, semua sedang berjalan di atas perjalanan masing-masing. We spent an hour berjumpa di Chatime. We talked about our present, future.. Allahu akbar! dah 22 tahun kita ya. (korang la, aku baru nak masuk this nov. haha)

Moga Allah permudahkan setiap urusan each one of us. Dan semoga kita lebih dekat denganNya. Dan semoga kita dikurnaikan kebaikkan, kebahagian dan kejayaan di Dunia & Akhirat dan dilindungi dari azab Api Nereka. Rabbi yassir wala tu'assir, Rabbi tammim bi kheir! ;]

Bismillahi tawakaltu a'la Allah, Laa hawla wala quwatta illa billah.

SELAMAT HARI MERDEKA KE-57, MALAYSIA!


Tuesday, August 26, 2014

Syawal 30th

Assalamualaikum.

WARNING! This post quite lengthy.. haha

Ada banyak kali attempts untuk update blog, but all end up with no action. Postpone berapa puluh kali tah. So today, nearly at 4 o'clock, Syawal 30th, I force myself, "pls la update something"


Ikutkan nak update panjang-panjang for each event, tapi kerajinan tu dah tak hado. Sekarang rasa macam nak summarize je everything.. So here it goes:

30 Jan - 4 Feb,
Alhamdulillah diberi peluang pergi Kem Penyambung Warisan GPMS, Era-23, GPMS UiTM Shah Alam di Kem 3 Budaya, Asahan, Gunung Ledang.



I was an enormous journey. I met new friends. So awesome journey, experiences, camping for 6 days. And on the final day, we climb the Gunung Ledang. Ya Allah, bersyukur sangat diberi peluang. Walaupun tak dapat sampai puncak, sampai dekat (okay dah lupa nama tempat tu, tapi batu je menyunam, haha, and its so cold atas tu). It took us about 5-6 hours untuk sampai situ. Start naik at 1am, sampai subuh. My group was the first group arrived.

 
Sangat mencabar mental dan fizikal. I nearly quit, tapi saudara-saudara gpms ni sangat la support. Allahu Akbar! Terima kasih abang-abang akak-akak dan rakan seperjuangan. ;]


27 Feb - 1 March,
Alhamdulillah diberi peluang untuk turut serta dalam program MEGA Kem Gerakan Obor (KGO) Johor Darul Takzim di area Pagoh. Kami dibahagikan kepada beberapa group. 5 ke 7 macam tu. Tak ingat. Kita buat Kem serentak. I was placed di SMK SARS 1, Pagoh, Muar. Initially aku ni patut jadi co-fasi. Tapi atas sebab kekurangan fasi + rezeki Allah nak bagi, aku diminta untuk jadi fasilitator oleh Ketua Fasi kami, Kak Semah.



Pengalaman baru untuk aku. Cuaknya weh jadi fasi untuk pertama kali. Ada 9 pelajar form4 & form5 bawah aku. Aku fasi tanpa pembantu. Alhamdulillah berjaya habiskan task dengan average. Huhahaha. Pengalaman pertama, insyaAllah akan diperbaiki skills nya untuk seterusnya.



11 March,
Satu program wajib fakulti aku, Gateway To Excellence (GTE). GTE ni merupakan program untuk students baru masuk. Bertujuan mempekenalkan fakulti kepada mereka.

Pengarah Program GTE sesi kali ni, MPP & Presiden SMF dah decide siapa orang nya. Dan tanpa disangka, ia adalah aku. PERGH, cuak wa cakap lu!! Aku tak pernah mimpi pun nak jadi Pengarah. Aku cuma nak naik step by step.. Tapi ni terus kedebuk dapat postion Pengarah Program.


I did banyak mistakes, and I also learnt many new skills. Terima kasih kepada para committee members yang sangat membantu. Especially rakan smf sendiri, Kecik, wakil-wakil dari societies macam Abg Zaeem, Nadhirah, Atie, Hadziq, Rayhan, sangat amat membantu.


It was super duper busy. Hari pertama kuliah saya diberi task, program akan berlangsung a week after that. Sangat hectic, lari sana sini, I missed banyak sangat kelas waktu early weeks tu.. Alhamdulillah lecturer memahami. Still, biasalah, kawan-kawan la yang selalu marah aku. hahaha. Terima kasih kawan!

21 - 23 March
Aku joined MATTA Fair Selangor 2014 di SACC, sebagai volunteer bersama 3 rakan SMF yang lain. Asalnya untuk students event management, tapi sebab last minute minta orang, dan everyone seems to be busy, jadi SMF backup. Atau dalam kata lain, memang rezeki aku, Mirah Amir, Alex & Kak Wani.


Seronok, cukup untuk aku katakan. Belajar banyak erti bersyukur. Buka mata juga bila attempts into reality punya situation bila orang yang dah duduk atas rasa dia dah cukup besar.


Banyak kenangan manis aku, mira, alex dan kak wani lalui. Jam 6 pagi dah tunggu bas. Ulang-alik Puncak Alam - Shah Alam. Dalam pada masa yang sama kena run program yang berlaku serentak. Ada banyak suara sumbang sana sini. Ada hikmah. Ada hikmah. Apepun Alhamdulillah aku diberi peluang ini.

12-14 April,

Mid-semester break. Aku, Alex, Kaka, Mira & Jazz last minute backpacking plan. Haha. Pergi Penang wehhh! Tak book hotel semua. Hanya dah book flight balik from Penang to KL je. That's all. Haha. Menjadi juga, Alhamdulillah. Unexpected journey. Seronok sangat! Alhamdulillah.











18 April,
Alex's surprised Birthday Partyyyy! Colaboration antara keluarga SMF sendiri. Yayyyyy!!!









29 April,
Majlis Perlantikan Sekretariat Mahasiswa Fakulti (SMF) UiTM, di Dewan Annexe UiTM Shah Alam. Hari kami dapat scroll perlantikan. Walaupun dah nak setahun jalankan tugas. Terima kasih MPP kerana effort anjurkan majlis ni. Alhamdulillah dapat berkenalan dengan beberapa SMF dari fakulti lain. Weehooo!



 2-4 May,
Aku join satu lagi Kem. Bawah fakulti. Nama kem ni, HPS. Stand for High Performance Students. It was held at Dusun Eco Resort Bentong, Pahang. Sebenarnya program ni untuk students yang memerlukan motivasi untuk tingkatkan momentum dalam pelajaran. Walaupun asalnya aku pergi hanya untuk memenuhkan ruang yang ada, but it came out, aku memang memerlukan motivasi macam ni.



Oh and aku jumpa Firdaus Ahmad. Kawan masa diploma. Dia dulu Diploma Foodtech dekat Pilah. Sama batch dengan aku, #BatchKhemahBesar haha. Dia bekerja dengan company consultant. Mengisi masa lapang menimba ilmu sementara menunggu offer dari Univeristi, dan Alhamdulillah dia dah dapat. Tahniah Daus!

10 May,
Darah Melayu. Satu program anjuran GPMS Shah Alam. Was held di Dewan Kuliah 500, UiTM Puncak Alam. Asalnya nak buat di Shah Alam, but due to beberapa cicumstances yang tak dapat dielakkan, Iqbal, selaku Pengarah progam, contact budak puncak alam minta tolong kut-kut boleh adjust buat di Puncak Alam.

Alhamdulillah. Pengalaman yang berharga untuk aku. Dari cuba untuk membantu inilah aku lebih tahu selok belok macam mana nak buat program di sini. Tatacara nya.. Alhamdulillah sangat sangat!


Oh dan. from a committee biasa-biasa, at 3 am in the morning, hari program tu, depa minta tolong aku jadi emcee lelaki. Berganding dengan Ika Kaki (I called her Ika Kaki sebab waktu Kem di Ledang tu, dia sakit kaki, kena pakai bandage) haha. Budak Era aku ni. Student TESL.

Sekali lagi aku diberi peluang yang diluar jangkaan aku. Jadi emcee weh. Nasib baik formal punya emcee. Kalau informal, nauzubillah, taktahu la apa jadi. Pengalaman farisfikri! Pengalaman!

15 May,
Trip kelas.Program Kebajikan ke Rumah Jagaan & Rawatan Orang Tua Al-Ikhlas, Puchong. Program ni bukan sahaja untuk bantu orang orang sana, tapi ia juga dapat mengeratkan silatulrahim sesama kami satu kelas. Allahu Akbar! Alhamdulillah!



Oh founder rumah ni, Puan Muji, sangat baik orang nya. Dia adalah seorang jururawat. Dah lama bekerja di HKL, dia sedar tak ada Pusat Jagaan Orang Tua yang khusus untuk orang Islam, jadi dia buat satu. Alhamdulillah.

Oh and we went there sepatutnya nak bantu la apa yang dapat bantu. It turns out, they gave us makanan. Hahaha. Terbalik. Puan Muji ni told us "Mak nak each of you ambil susu, dan biskut, tak kesah susu atau biskut apa". Sebab dia kata ada banyak, dan kami pelajar, we need it. Alhamdulillah. Rezeki. Segan pula pasal terbalik jadinya. Apapun, Puan Muji sangat kind! Jzkk Puan Muji! May Allah grant you His Jannahtul Firdaus;]

16-18 May,
Joined another camp. Kursus Pengurusan Organisasi. Di Kem Bina Semangat Ampang Pecah, Kuala Kubu Bharu. It was a camp untuk PLKN. Alhamdulillah ada la juga pengalaman jadi ala-ala budak plkn. hehehehe.



Hmm pastu ada la few events yang aku join. Tolong-tolong rakan SMF punya program. My 2nd semester of degree went AWESOME! Haha. Sangat busy, penuh dengan ups and downs, penuh dengan memories, stay-up dekat bilik SMF till late night, sebab nak siapkan persiapan program. Haha. Terima kasih Alex Kecik Kaka, geng yang kerap stay bilik smf till late.



Kaka, my partner in crime. Kawan sekelas. Teman sama-sama masuk lambat ke kelas. Wahahah. Tak disengajakan. Teman selalu kena marah dengan lecturer sebab asyik muka yang sama je masuk lambat. Teman selalu kena lecture dengan lecturer pasal terlalu busy dengan programs. Dan teman sama-sama pointer drop sem ni. Huhahaha. Moga ia menjadi batu loncatan kita ya Kaka! InsyaAllah!





Oh one of my classmate, got offered a secure job, as occupational therapist dekat PPUM. Alhamdulillah. Tahniah! And we all went out to celebrate ala-ala farewell party dengan iftar. ;]

Pengalaman. Jatuh. Kita perlu jatuh, untuk naik lebih tinggi.

Tahun ni, banyak cabaran untuk aku. Sesungguhnya Allah tak cipta sesuatu dengan sia-sia. Have faith! ;] InsyaAllah









On 10 August, rumah aku ada buat makan-makan kecil-kecilan. Terima kasih buat yang berusaha sedaya upaya hadir. Aku hargai sangat! Haha. Buat yang tak dapat hadir, tak apa, insyaAllah lain kali..





On 12-14 August haritu, aku dan besties went for a trip to Cherating. Dah lama aku tunggu trip dengan besties ni. Since lepas SPM lagi aku dah mention mention bila nak bercuti sesama. Alhamdulillah mak ayah bagi permission. Seronok! Walaupun sekejap, tapi travelling dengan korang, osome!




Walaupun Kuantan tu kampung aku, tapi aku tak pernah berjalan keliling Kuantan. Setiap kali balik rumah Tok, aku akan duduk rumah Tok je.. Haha pasal taktau nak ke mana. Tak tahu jalan semua. Alhamdulillah rezeki dapat jamah di MaBiQ. Selalu Hizzam cerita dekat aku makanan dekat situ sedap, itu yang aku terliuq tu. haha.


Cutisem aku so far, well filled. Alhamdulillah. Cuma terlalu banyak keluar, sampai kurang masa dengan family. Iklan dekat Hot.fm yang mention pasal parents tak rasa anak dia cutisemester pun pasal tiada beza,cukup buat aku sentap. Haha. Minta maaf mak, ayah. I will try to lebihkan masa bersama mak ayah. Rindu nanti bila dah start semester baru..





Oh dan for the past 2 weeks, termasuk minggu ni, aku tolong pakcik aku. Kerja di kantin sekolah. Jadi Acik Kantin aku. Hehe. Seronok la juga. Tak stress pun, relax je. Cuma biological clock aku ni tetap tak berubah, selalu tidur lewat.


Hm, ada banyak lagi aku rasa cerita yang aku nak cerita. tapi dah lupa. sejak dah hampir setahun tak ber-blog, aku dah hilang cara aku selalu type entri. Maaf. Aku membosankan. ;]


Salam Syawal yang ke-30! Maaf Zahir dan Batin. Toqabalallahu minna wa minkum

notakaki: Oh Lily, dah meninggal. Sekarang hanya tinggal Kiki, Mimi, Bell, Fluffy dan Monti je di rumah. Hm. ;']

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails