Saturday, February 5, 2011

Universal Studios Singapore

Salam. Entry ni tertangguh berapa hari aa.. haa 3hari. Last sunday, my family + moksu's family + husband&wife-to-be pergi Singapore. Hajat utama nak pergi Universal Studios Singapore. 3 hari 2 malam di Singapore. Comel tak fridge magnet atas tu? comel, tapi ambil gambar guna phone, so kurang menarik la. Bought it for $5.90. okay la kut.

Currency MYR-SGD, RM2.345=$1. Hum. Barang dekat sana memang la nampak WAHH MURAH, but for local people there la. Untuk kita, bila convert, agak TETT la kan. Bergerak dari KL around 3pm, saturday, pergi Skudai, poksu's hometown. Tidur dekat sana satu malam, ahad pagi gerak pergi Singapore. 1st time 1st time. (okay kejap im losing my way of blogging...)


The 'airport' sangat la besar kan.. serious macam nak naik aeroplane je, but then, lepas immigration, naik bus to Singapore (Kranji). WALIAOOO 1st time 1st time. HELLO SINGAPORE!! the city of lion.. right? From Kranji, we took MRT to Orchard. Buat apa dekat Orchard? well.. we went to.....


Yep. Pergi borong perfumes. Sorang satu botol pulak tu. 1st day dah borong perfumes, itu baru 1st day, the next day pun beli till the last day pun still beli perfumes tau. Dah la kedai perfumes belambak dekat sini, the price pun much cheaper than Malaysia la.. So hantu-hantu perfumes ni borong la sorang satu EXCEPT! Faris Fikri yang kurang interested ni. Memang la suka bau perfumes, but then, malas la nak angkut satu, sebab bila masanya nak pakai. kan kan kan? hum



After beli perfumes, pergi jalan jalan sekitar, agak letih sebab angkut barang2 semua kan, after tu pergi ke tempat penginapan di Geylang Serai.. So we took MRT pergi City Hall then tukar tren ke Paya Lebar. Dekat Singapore nak pergi jalan-jalan satu Singapore senang sebab ada MRT. MRT dia lebar.. And and yang bestnya, most of the station ada dibawah tanah, so tak ganggu la atas darat. And and LAJUUUUU!~~



Escalator dekat MRT sangat la laju, rasa macam nak tergolek. I wonder kenapa orang sana, berjalan dengan pantasnya, tak tahu dorang kejar ape. HUM? Ape lagi, umm. Ahh dekat certain station, orang yang mengunakan MRT tersangat la ramai. Dekat Singapore sikit je yang guna kereta, therefore ramai la guna public transport. TAP TAP TAP! tap the ticket! ticket dia main taptap je. and and, lepas sampai dekat destinasi, kita boleh tuntut ticket deposit, $1. okay la tu kan? ada bayaran balik deposit tauu..



That night we went to Bugis Street. Lebih kurang macam Petaling Street tapi tak meyeramkan macam Petaling Street la. Everytime jumpa benda yang berkenan, tanya harga dulu, then tekan calculator. haha ngeng kan? Untung betul la orang yang kerja dekat singapore ni, datang Malaysia, dapat double the money. Ahh do you know? Dorang punya cctv, 360o. Cool kan? kalau Malaysia buat macam tu, agak-agak, dapat tak tangkap penjenayah?


The next day, pergi UNIVERSAL STUDIOS!! Brrrrr.. Dekat Malaysia hujan kan? Dekat Singapore pun. Jadi, nak gerak sana sini perlukan perlindungan dari hujan, oleh itu, kami beli la raincoat $1 ni. TADAAAA


~~~~~~~



*roller-coaster dekat Mummy ni the best for me.. GELAP SANGAT!
Kami naik benda ni twice! Sangat best wehh.. Semua terkejot-terkejut. SUMPAH! Recommended! Korang naik la. Perjalanan nak sampai dalam tu sangat jauh, macam KOTA SESAT. So jalan leklok yeee... Aaaaa paling suka roller-coaster dekat sini. GRRR nak naik lagi

*with Abg Nadly Aizat
HAH waktu turun dari roller-coaster dekat The Lost World, pusing la belakang, guess who i saw right behind me? Abg Nadly Aizat. Tak sangka kan. Ni first time jumpa dia live, dia travel all alone. COOL kan? Tanya dia tak takut ke? kenapa travel sorang-sorang? Dia cakap sebab dia jadi rasa jadi TRAVELLER. ;]


Best sangat jalan satu USS tuh, berbaloi la harga ticket tuh kan. Pergi tengok WaterWorld.. Pergi Jurassic Park.. Pergi mana lagi? Hah tengok shrek 4D tuh. Korang nak pergi, pergi la? Satu hari dia limit kan 3000 ticket sahaja, so takde la crowded sangat nanti. Ah what i bought dekat USS? Memandang kan t-shirt dia punya size S teramat la BIG, so i bought towel. Haha. Sebab my towel pun dah koyak-rabak, so ni la masanya untuk tukar tower baru. JENG JENG JENG. My mum macam biasalah beli fridge magnet, my sis beli polo-t, my bro beli tshirt..

Keluar USS tuh around 7.40pm.. Ada TONS lagi pictures yang terkumpul, tapi tak kan la nak upload dekat sini kan, korang tengok je la dekat facebook nanti eh. Ah another thing that i like about the MRT is, dia punya map station by station tuh, seperti di bawah, next station akan berkepil2 warna MERAH, yang warna hijau tuh station yang belum di-terjah la. Once dah sampai satu-satu station tuh, dia tak berwarna dah. So kalau passenger tak dengar apa orang operator tuh cakap, boleh tengok dekat map atas tuh je.


HOW'S THE ENDING UH? Okay.. That's all for today. (cerita dah hampir basi memang begini penulisan nya, kurang menarik.)

7 comments:

Nadly said...

Haha. Best2. Abg dtng hari tu pun, the only place yg nk pegi kt spore ni USS ni je la. Tak bjalan tmpat lain pun. Next time maybe.

Pegi arituh naik bas dari JB, balik2 naik MRT. Best kot naik MRT ni, coz spacious. Mula2 ingat, bile rmai sgt orang kt stesen tu, dh susah dh nk masuk tp rupa2nye ade je bnyak tmpat nk duduk or bdiri. Hehe. Plus boleh tgk cmne Sporean nye scenery sume (except bwh tanah le).

Btw, I do respect the Sporean. Bdisiplin, hargai mase sume :) Polite lak tuh :)

Uncle said...

Wargh! Cuti je berjalan ko ek. Hahaha. Masa jumpa Nadly tu, ko patut bg tabik spring skit. Aku penah travel sorg dan aku rasa sgt penat. Sbb tu aku suh tabik spring kat sape2 yg travel sorg.

DilaZ said...

Bestttttt. will so there someday, jeles nih. hehe

cpt la upload gambar byk2 kat fb ye

asyfiqaz said...

ahh!! my kampung kat rivervale, sengkang! tau tak? tau tak?

*tp mcm mne ak xjejak sne lagi, tp ko da g dulu nih? aih ini da lawan tauke! hahaha

saye kerink said...

Abg Nadly,
haha kan? MRT dia quite lebar kan kan kan? then bunyi waktu tutup pintu tuh pun comel je. haha. And yeahh dorang polite.. tapi ade certain la, satu dua orang yang takde manners. Afterall semua orang okay. Alhamdulillah. Jarang nampak malays.. Banyak chinese, philiphine, indonesian.. Anyway, orang rasa sebab nak on time kut, thats why dorang jalan laju semacam je. Haha. tapi serious escalator dia cepat giler. Siap keluar notis 'escalator injuries'. 8/10 people yang injured waktu naik escalator berumur 51-80.. no wonder.. hehe

Abg FariezFarhan,
eh apa khabar? hehe. Ahh kebetulan je ni. Cuti semester lepas tak pergi mana-mana punnn... Tabik spring? adehh nape tak cakap, orang pun tak terfikir. huhu. Really? penat? eishh tak scary-mary ke korang travel sorang sorang. Ahh yeah orang pernah baca yang abg fariezfarhan pergi travel sorang2 tuh, yang duduk satu bilik dengan minahsaleh tuh kan kan kan? haha. adventurous betul la korang ni kan. humhum.. Anyway, thanks for the cmnt! Lama tak dengar cerita orang UK. ;]

Dila Z,
hahaha dila jeles? maap la yee. hehehe. tak berniat pun. huhu. upload gambo? uhmm kakak aku dah upload bebanyak dah, nanti aku kasi url je la okehh!! ;]

Abg Afiq Naufal,
rivervale? harap maaf.. TETT. Maaf la yee. orang tak berjalan satu singapore pun. Just jalan menuju ke USS je. hahaha. Next time next time.. InsyaAllah. Tak pergi lagi? pergi la cuti sem nanti. hee.. ;]

Farihah Hazrin said...

faris, aku sangat jeles okay (!)

last time aku pegi s'pore, USS belom bukak lagi. my family buat trip bulan 3 nanti, tapi ade kelas.sediiiih :'(

so, that's why sangat jeles (!) excited nak naik RC kat USS. grr -,-

MGMSabri said...

perghhh...
bestnyer...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails