Sunday, March 27, 2011

Promoting!


SPM'10 Candidate, still in dilemma? Tak tahu nak ambil course apa? Still berminat dalam bidang sains? Tak tahu nak ke aliran physics atau biology? Jemput-jemput lah masuk 'Diploma in Science'. General Science. After diploma, peluang degree anda luas. Nak jadi engineer? Boleh. Nak jadi dentist? Boleh. Doktor perubatan pun boleh.

Please note that, you will re-learn physics, biology & chemistry. Oh not to forget, Calculus. But little bit deeper than SPM syllabus. ;]

4 comments:

kina said...

salam boleh tenya ?

belaja yang dip sains ni
dy lebih detail ke ape yek ?
then start bile kite leh wat major biologi je ek ?
the , susah macam SPM ke tak ? ahah

thanks :)

kina said...

salam boleh tenya ?

belaja yang dip sains ni
dy lebih detail ke ape yek ?
then start bile kite leh wat major biologi je ek ?
the , susah macam SPM ke tak ? ahah

thanks :)

saye kerink said...

Wslm. Boleh boleh tanye la.
umm, dia macam anda belajar waktu SPM. cuba dalam sikit. Seronok la sebab dah ada base waktu SPM kan. Tapi dia belajar berperingkat2. Tak belajar semua. Nama pun diploma kan.

contoh semester 1st, biology belajar pasal intorduction to cell. semester dua belajar pasal metabolism and cell. and so on la.. dia belajar berperingkat2. topic dia sama je macam SPM dulu. cuma lagi dalam sikit.

Major biology? well dulu, semester atas kami, start je semester 3, dorang boleh pilih nak physics or biology. Tapi start batch kami, kena belajar semua. So degree nanti baru boleh specified.

Emm, nanti bila anda dah masuk Uni, anda rasa spm tak susah sgt pun sebenarnya. susah tak susah, senang tak senang. haha. susah if u tak focus dalam class, buat latihan, study. Tak susah bila u vice versa.

Uni Life seronok. But then semestinya akan rindu zaman sekolah. Anyway, If anda minat biology, dan taknak ambil physics, boleh la ambil DIPLOMA IN MICROBIOLOGY. Habis dip.microb, still can pursue in Doctor of Medicine. Hehe. ;]

Anyway, thanks for asking. Dip.Science ni more to people yang kekeliruan nak masuk cabang mana. macam saya! hehe. Kut la mula2 minat bio, lama2 tetiba minat physics pulak kan, so degree nanti boleh teruskan dengan physics. InsyaAllah.

Last but not least, thanks for asking Kina. If tak clear mana2, habaq mai la yee.. Maaf sebab kecetekan ilmu. Salam Ukhwah. ;]

kina said...

oh macam tuh
dah takde major lagi la dalam bio gitu
btw thanks ye bagi info pasal dip science ni

:)

ukhuwah fillah yaa !

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails