Tuesday, June 8, 2010

Salam. Tadi turun tangga, radio IKIM.fm tengah bergendang2.. Ingat nak tutup, tetiba terdengar dorang tengah cerita pasal Ambil Wuduk.. So i would like to share what were they discussing about and REMIND to all of you & myself.. Setiap perbuatan yang kita buat tuh, ada tujuan dia.. Dia ada doa dia for every perbuatan. Tapi saya tak ingat. So dia cakap just niat dalam hati je la..

Mulut (kumur2) - Bersih dari kotoran, sebab mulut ni kita guna untuk kebaikkan seperti baca Al-Quran

Hidung - (waktu masukkn air..) minta supaya dapat cium bau syurga.. (waktu hembus..) moga dilindungi daripada bau neraka

Muka - diputihkan muka dengan Nur(cahaya) pada hari kiamat & jangan digelapkan.

Tangan - (kanan..) moga diberikan buku amalan hisab ditangan kanan. (kiri..) dilindungi daripada diberikan buku amalan di tangan kiri/belakang.

Kepala - (to be continue next week....)


Info tambahan : Waktu basuh muka, dari Dahi -> Dagu. Untuk wanita, rambut dekat tepi tuh jangan tolak belakang, tapi tolak ke depan, basahkan sebab rambut tuh berasal dalam area muka jugak.

9 comments:

Qid said...

like :))

saye kerink said...

to Qid,
salam. wuuishh kau orag first commennt! tahniah. hehe. yeahh i like it too. tak sabar nak tunggu next episode, sbb aku kan, kalau amek wuduk mesti fikiran tgh yohyahyohyah benda lain. berkata2 dalam hati sorang sorang. haha. and skrg baru aku tahu mcm mana nak focus. huhu ;]

Afzainizam said...

┌─┐ ─┐
│▒│ /▒/
│▒│/▒/
│▒ /▒/─┬─┐
│▒│▒|▒│▒│
┌┴─┴─┐-┘─┘
│▒┌──┘▒▒▒│
└┐▒▒▒▒▒▒
└┐▒▒▒▒┌
Peace no war...
Sama2 la bagi sokongan atas usaha bersama ini..
Kami mengecam kezaliman ISRAEL terhadap saudara Gaza http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

Sorry aku lambat balas... agak sibuk kebelakangan ni

Cara mengatasi marah dalam Islam ialah:

Mengubah Posisi. Rasulullah SAW bersabda: “Apabila salah seorang di antara kamu marah, dan ketika itu ia dalam kedudukan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring.” (Riwayat Muslim)
Berwuduk. Rasulullah SAW bersabda: “Marah itu datangnya daripada syaitan, dan syaitan itu diciptakan daripada api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang di antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk” (Hadis Riwayat Abi Daud).

Sofi said...

thanks for the good info :)

Zida said...

aku suka kau yang macam ni. haahah ;)

W N Adilah ooh*) said...

TERRRRRRRRRRRRRRRRRRRBAIKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

lilah said...

good job...

saye kerink said...

to Bro Afzai,
wahhh info yang berguna! terima kasih. ;]

to Bro Sofi,
you're welcome. tapi tak habis pun lagi. ikim.fm cakap jumpa lagi minggu depan. humhum

to Zida,
ehem2. budak iium dah mula berbicara. haha. btw, thanks. Eh kau online dekat mane ni? dekat PJ tuh ada cybercafe ke?

to Wan CUN,
ehem2. dodowl.

to Halilah,
me? good job? not really. huhu. anyway, thank to Allah. ;]

zida said...

Heheh. Mesti la ade CC. Mati kebosanan aku kang takde komp. Laptop takde ni pun dah menggila. HAHAHAH ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails