Thursday, June 17, 2010

YouthSays

Salam. Hahh! Tak tahu la kenapa sehari dua ni saya tengok ramai yang post entry pasal YouthSays. Well, sehari dua ni jugak, saya aktifkan diri di YouthSays. hehe. Tak tahu la. Register YouthSays since masa nak Youth'10 Festival tuh. And semalam baru tergerak hati nak bukak balik. Belek-belek sekeliling. Kumpul Contribution Points(CP). Semalam check ada 99. Asalnya 100. then haritu, saja je try post 'shoutout', pastu tetiba dia tolak 1point. And i'm just like, whatt?! haha.


Tetiba rasa semangat pulak nak cerita apa yang saya tahu pasal YouthSays ni. Em semalam, explore la YouthSays ni. Then ada tab 'community', saya click, then dia keluar la tempat tanya soalan & jawab soalan. Kita boleh create soalan kita sendiri untuk ahli YS yang lain jawab or kita jawab apa soalan yang ada. Even though kedengaran seperti simple & kurang menarik. Tapi best! Ahli-ahli YS yang lain pun okay. Semalam (pukul 2.30 a.m.), saya ingatkan takde orang online, rupa-rupanya ada. Hah! back to the topic. haha.


Saya tergerak hati nak tanya soalan.. So soalan dia ialah "Who got blog?", description dia "Lets share your blog here!". Mula mula ada la dua tiga orang reply, and bagi url. Saya pun bukak la blog dorang. Jalan-jalan.. Then dapat satu comment/teguran dari Senior YouthSays, Akay. Dia cakap, seseorang ahli dilarang tanya soalan yang boleh mewujudkan perbincangan yang kurang baik. Of course la ia ditujukan dekat saya kan. And time tuh i'm just like, huh? why? There's no terms&condition pun pasal nak post new question. Then dia explain-explain, dia cakap topic macam tu dah banyak dah orang buat..

Ia tidak sihat sebab once seseorang tuh nampak share blog, nanti dorang ke arah lain. So kira tak sihat la tu kan. So i apologized to him. Almaklumlah budak baru belajar kan. Learn from trial&error. Then Bro Akay cakap, if admin nampak question ni, and dia spam, automatic saya kena minus 10CP. Masa tuh saya cuak la, sebab yela CP saya baru sikit lepas tu nak kena tolak 10. haihh.. I asked Bro Akay what should i do? Macam mana nak delete question tu? Ada apa2 lagi benda yang saya perlu buat & tak perlu buat ke?

Bro Akay cakap, question/comment tak boleh di delete, sebab bila delete, dia akan minus point korang. So macam lagi rugi la kan. Then dia kata kalau 10CP hilang, boleh je kumpul balik by answering some poll or survey yang ada dekat YouthSays tuh. Actually saya tak tahu pun CP tuh untuk apa, then i asked him, dia cakap CP digunakan whenever korang nak post new POLL or nak post new EVENT or korang nak BID apa-apa, so dia akan deduct CP korang. Then dia cakap for further info, baca dekat FAQ. So saya pergi la jenguk2. hehe.

Tapikan, kebanyakan yang selalu post question tuh malays.. Em so dorang kebanyakan nya guna short form yang short yang tak ramai orang faham. Kena jugak ingat, ini satu Malaysia, ada semua kaum, bangsa, kena la bertimbang rasa. Nak berbahasa malaysia pun, type la dengan betul. I mean, panjang2, formal, yang kaum lain boleh faham. AND you know what? Ada la orang-orang yang sangat bosan maybe, suka post question yang entahapeape. Ish3.

Haa lupa nak mention, everytime korang post new question, korang gain 1CP. then kalau jawab poll or survey yang ada, korang gain 1CP. lepas tu kan ada advertising kan? Haa korang boleh tolong support campaign2 yang ada. Korang just click SUPPORT THIS CAMPAIGN, then tulis ayat2 yang berkenaan, then nanti dia bagi korang link. Link tuh la korang spread kat orang orang. Cara dia macam nuffnang jugak, sekali unique click, korang gain RM0.20. okay la tu kan? lagi better dari nuffnang kut. hehe. Then orang daftar bawah korang, korang gain lagi RM0.20. Not bad. Nanti dah sampai RM50, korang boleh keluarkan duit tuh. Quite fun la hangout dalam YS ni, ada macam-macam competition

BERITA TERKINI: Baru je LOG IN, hahh, my points sudah kena deduct 10CP & Question yang saya tanya tuh dah pun di-delete oleh admin. Huu belajar dari kesilapan. And from now on, kena berjaga-jaga sebab Bro Akay kata, kalau kita keep doing mistakes, korang boleh kena ban dari YS. Katakanlah korang masuk competition then dapat hadiah, hadiah tuh korang tak boleh tuntut sebab korang ada buat perangai. Haa macam tu la. So WE(ahli YS&admin) tak mahu ia berlaku kepada sesiapa pun. Baik sungguh mereka kan? Terharu sekejap hehe. And sekarang nak post shoutout, tak kesah sangat, tolak 1CP je pun. huhu.


So siapa-siapa yang berminat nak join, EH KEJAP! ADA HAD UMUR YAA.. 15-35 years old. hehe. So siapa yang dalam range umur tuh sila sila, JOIN YOUTHSAYS! ;]

4 comments:

Qid said...

nak joinnn !! :D

saye kerink said...

join la. sila sila. hehe ;]

nas said...

da join da bro..dpt rmxx.xx da..ehehehe...tp lom mase nk cashout....:)

saye kerink said...

Salam Bro Nas, hai hai hai. selamat berkenalan! yeahh yeahh aku sedar kehadiran mu di 'community' tuh. haha. waahhh banyak ke dah collect? tahniah tahniah. den slow slow lagi. belum amateur. hahaha. ;]

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails